Teolog Štuhec o razburjenju levice ob položitvi venca k spomeniku padlim domobrancem: “Ne samo, da so zgodovinsko nepoučeni, ampak so tudi sovražno razpoloženi do vseh žrtev revolucije!”

Datum:

Ob dnevu spomina na mrtve je Garda Slovenske vojske v imenu predsednika vlade Janeza Janše položila venec k spomeniku padlim domobrancem na ljubljanskih Žalah. Ko je vlada novico o tem sporočila preko uradnega profila Twitter, se je s strani levega političnega pola usul kup kritik, s katerim so jasno in glasno obsodili dejanje in sporočili, da si domobranci naj ne bi zaslužili venca. Teolog dr. Ivan Štuhec je poudaril, da ga odziv levice ne čudi, saj imajo tako ali tako podrte vse kategorije, kar se slovenske preteklosti tiče. “Edino pravilno je, da se predstavniki države poklonijo vsem žrtvam II. svetovne vojne, takšnim in drugačnim. Enkrat moramo namreč to zgodbo zaključiti,” je prepričan. 

Nekdanji minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo iz vrst stranke SD je dejanje označil za namerno drezanje v povojni konsenz svetovne ureditve. Zapisal je namreč naslednje: “Eno je pieteta do umrlih, povsem nekaj drugega pa glorifikacija sil, ki so sodelovale z okupatorjem in celo prisegle zvestobo vodji velike Nemčije. Gre za namerno drezanje v povojni konsenz svetovne ureditve, ki temelji na zmagi zavezniških sil nad nacifašizmom.”

Strankarski kolega Marko Koprivc je na vlado naslovil poslansko vprašanje, kjer je to povprašal, s čim vlada ter njen predsednik opravičujeta polaganje državnega venca domobrancem, ki jih je označil za Hitlerjeve zaprisežence. “Mar ne veste, da je svobodna in demokratična Evropa in z njo Slovenija utemeljena na antifašizmu? Mar ne veste, da bi brez upora proti okupatorju, zlasti proti nacistični Nemčiji in njenim pomagačem, kot so bili domobranci, lahko prišlo do uničenja slovenskega naroda kot etnične skupnosti,” je še po poročanju STA povprašal Koprivc. Generalni sekretar Stranke Alenke Bratušek Jernej Pavlič je v znak nestrinjanja v angleščini zapisal: “Kaj bosta naredila stranka SMC in Zdravko Počivalšek? To je šlo predaleč”. Oglasili so se tudi v LMŠ in Levici. Nekdanji premier in predsednik stranke LMŠ Marjan Šarec je prepričan, da naj bi šlo za politično zlorabo Slovenske vojske. Vsak si zasluži pokop, ne pa tudi vencev in slave, pravi. V znak nasprotovanja je na Twitterju zapisal, da naj bi to predstavljalo načrtno ideološko dejanje za preusmerjanje pozornosti od drugih fiaskov te vlade, zlasti reševanja epidemije. Sam je prepričan, da je potrebno to  dejanje obsoditi. Vodja poslanske skupine Levice Matej T. Vatovec je izrazil prepričanje, da se vlada trenutno raje ukvarja s polaganjem vencev domobrancem, kot pa z obvladovanjem resnega stanja glede epidemije in širjenja novega koronavirusa.

Foto: Printscreen

Na levici so sovražno razpoloženi do vseh ljudi, ki so bili žrtve revolucije
Za komentar okrog odziva levega političnega pola, ki je skočil v znak, smo povprašali moralnega teologa dr. Ivana Štuheca, ki je uvodoma povedal, da se njemu to ne zdi nič novega s strani levice. Tako ali tako imajo po njegovih besedah podrte vse kategorije, kar se slovenske preteklosti tiče. “Prvič, nimajo pojma, kaj se je dejansko dogajalo ali nočejo imeti. Drugič, ne samo, da so zgodovinsko nepoučeni, ampak so tudi sovražno razpoloženi do vseh ljudi, ki so bili žrtve revolucije. Ker oni zagovarjajo, da je revolucija nekaj legitimnega, zato tudi še naprej zagovarjajo to, da tisti, ki so bili proti revoluciji in so se borili za obrambo svojih življenj in obrambo svoje imovine, da so bili sovražniki ali kot jih oni imenujejo fašisti in podobno.”

dr. Ivan Štuhec (Foto: STA)

Edini totalitarci so bili komunisti
Štuhec poudarja, da v Sloveniji fašistov ni bilo, ker jih ni moglo biti, fašisti so bili namreč Italijani. “V Sloveniji nacionalsocialistov ni bilo, ker so to bili Nemci. Kot edini totalitarci v Sloveniji so bili komunisti, ki so naredili revolucijo v času najbolj tragičnega obdobja II. svetovne vojne,” je poudaril in dodal, da je to, da gre predsednik države ali predsednik vlade položiti venec tudi drugim, ne samo partizanom, edino pravilno. Sicer sta pa oba dva pred dvema letoma pod Macesnovo gorico v Kočevskem rogu to naredila, je spomnil in dodal, da so tudi tam pobiti domobranci, pa se ni takrat nihče posebej oglašal. “Takrat sta predsednik države in predsednik vlade izkazala dostojno čast vsem pobitim, ki so končali v Macesnovi Gorici in pa tudi drugim. Enkrat moramo to zgodbo zaključiti in edino pravilno je, da se predstavniki države poklonijo vsem žrtvam II. svetovne vojne, takšnim in drugačnim,” je prepričan.

Morišče Macesnova Gorica v Rogu. (Foto: STA)

Nina Žoher

Sorodno

Zadnji prispevki

Azijski vrh: Peking, Seul in Tokio so za jedrsko razorožitev Severne Koreje

Danes v južnokorejski prestolnici Seul poteka vrh voditeljev Južne...

Makarovič na zatožni klopi zaradi izbruha sovražnega govora in žalitve

“V Ljubljani se bo zaradi satirične pesmi Utrip laži...

Metlika: Obnovljen most do gradu Gradac

Grad Gradac, eden redkih kulturnih spomenikov državnega pomena v...