V Sovinem gnezdu

Datum:

Pred desetimi leti sem napisal knjigo z naslovom, ki sem ga ponovil tudi v tej kolumni. Knjiga V Sovinem gnezdu je nastala na podlagi mojih izkušenj in z zbrano obširno dokumentacijo v času, ko sem bil v parlamentu član Komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (KNOVS). To je bil tudi čas afere Sova, ki je nastala v sodelovanju Sove, dominantnih medijev in leve politike v želji in s ciljem zrušiti vlado, ki jo je vodil Janez Janša. Ta vlada je namreč imenovala vladno delovno skupino, ki je stopila v Sovo, saj so bili indici, da so se tam dogajale velike nepravilnosti.

Mediji so začeli objavljati senzacionalistične prispevke o vladnem vdoru v Sovo, KNOVS se je sestajal na nujnih sejah, prve ocene medijev in poslancev so bile, da vlada nima kaj iskati v Sovi. No, čez nekaj dni so obrnili ploščo, ko so po razmisleku spoznali, da je Sova vladna služba ter da je vlada odgovorna za njeno zakonito in uspešno delovanje. Iskali pa so niti, kje bi vlada presegla svoja pooblastila. V črnem Mercedesovem kombiju smo se člani komisije prevažali od Sove do parlamenta, sestankovali v tihi sobi v parlamentarnem podzemlju in se seznanjali s tem, kaj so pisali mediji, kjer je igro vodil takrat še Dnevnikov novinar Rok Praprotnik.

Janezu Janši so takrat tudi očitali, da se je z Ivom Sanaderjem dogovarjal o incidentih v Piranskem zalivu. Sam sem bil poslanec koalicije, na strani opozicije, ki ima v komisiji večino, pa so sedeli Pavle Gantar, Dušan Kumer, Rudi Moge in drugi, stari in prekaljeni poslanci z izkušnjami tudi na področju tajnih služb. Po več kot letu dni intenzivnega nadzora v Sovi smo na koncu mandata 2004−2008 ugotovili, da dogovarjanja med Janšo in Sanaderjem seveda ni bilo, hkrati pa je bilo tudi jasno, da Sova ne bi smela razpolagati s prepisi teh pogovorov. Po teh eksplozivnih dogajanjih v Sovi se je stanje v tej agenciji za nekaj časa umirilo, sedaj pa je spet počilo, saj so v zadnjih letih Sovino gnezdo naložili še več gnilih jajc. Ta služba očitno ne zmore delovati kot profesionalna služba, ki skrbi za nacionalno varnost.

Nevarna izjava Kozmelja
V času mojega dela v komisiji je bil nekaj časa direktor Sove Iztok Podbregar, ki je deloval politično, transskripte z nezakonitimi prepisi pogovora Janeza Janše je osebno nosil na mizo Antonu Ropu v času, ko je bil ta predsednik vlade. V Sovi je vladna komisija poleg črnega fonda odkrila vrsto nepravilnosti, tudi avtomobil z napravo za sledenje telefonom, kar je bilo presenečenje tudi za poslance s kilometrino. Ko sem nekoč Podbregarja vprašal, zakaj nam niso o tem avtu za prisluhe nič povedali, je cinično odgovoril: Ker nas niste vprašali. Aktualni direktor Sove Rajko Kozmelj je v nasprotju s Podbregarjem še bolj odkrit in neposreden. V pogovoru za levičarski uradni list Mladina je dejal: “Če bomo delo dobro opravljali, bomo nevarni za del politike.” Nevarna izjava, vendar hkrati tudi priznanje: Sova še danes deluje kot politična policija! Pred kakšnim desetletjem je tretjina agentov Sove še bila iz časov Udbe, glede na vzorce zaposlovanja pa se Sova kadrovsko očitno polni s kadrom z vsajeno udbovsko DNK.

Podbregar je imel prav: vprašanje je poleg ustreznega znanja tako v novinarstvu kot pri parlamentarnem nadzoru ključno. Parlamentarni zelenci in nedonošenčki nimajo znanja, in ker nimajo znanja, tudi ne znajo postavljati vprašanj. Lahko služijo le kot poštarji, kot prinašalci novic, ki se drugje kreirajo. Članstvo v komisiji je za kredibilne, resne in zrele poslance in prav mučno je spremljati poslanko LMŠ Jerco Korže, ko se smeši v razpravah o tajni službi, pri tem pa ne kaže pretiranega presežka naravne inteligence.

Tudi Erjavec hčerko zaposlil preko razpisa
Pavel Gantar je v času mandata KNOVS 2004−2008 ob enem od nenapovedanih parlamentarnih nadzorov v vojaški Obveščevalno- varnostni službi (OVS), ki jo je takrat vodil Damir Črnčec, spraševal o zaposlitvi točno določene osebe, sicer hčerke visokega funkcionarja DeSUS. Obrambno ministrstvo pa je takrat (tako kot danes, na žalost) vodil prvak te stranke Karl Erjavec. Ugotovili smo, da so brez razpisa zaposlili funkcionarjevo hčerko, a je tam ostala le kakih 14 dni, nato pa je zasedla drugo delovno mesto znotraj ministrstva. Koliko tovrstnih kadrovskih transportov so opravile vse te leve vlade v dveh in več desetletjih, ne ve nihče. Danes se vladajoči niti ne trudijo več, da bi domačijsko in korupcijsko kadrovanje prikrivali, njihova večja transparentnost kriminalnih poslov pa temelji na visoki zaverovanosti vase, da so nedotakljivi. Za razvedritev slovenske sivine pa bi rumeni mediji lahko razkrili vsaj to, ali je lepa Nataša iz Sove še vedno lepa.

Miro Petek

Sorodno

Zadnji prispevki

Zakaj ne “fajtajo” za 200 tisoč Slovenk brez stalnega ginekologa?

Neiskrenost Inštituta 8. marec se razkriva z dejstvom, da...

Kakšne bodo posledice zaletave in aktivistične zunanje politike Tanje Fajon?

V Sloveniji in tujini je odmeval bizaren izraz žalosti...

Za Trumpovo dokumentacijo so bili pripravljeni tudi ubijati

Agenti FBI, ki so zasegli Trumpovo predsedniško dokumentacijo v...

Odtujenost prebujenske elite

V mnogih evropskih državah se krepi nezaupanje v politično...