[Video] Če se ugotovi, da je šlo za politično vmešavanje, komisarki Jourovi grozi izguba položaja

Datum:

Evropski poslanec Milan Zver je od evropske komisarke Vere Jourove zahteval posredovanje zapiskov sestanka s predsednikom Ustavnega sodišča ter vse komunikacije med kabineti Evropske komisije na temo njenega obiska v Sloveniji. Meni, da sam njen obisk ni problematičen, da pa je lahko hudo problematična vsebina njenega pogovora z Ustavnim sodiščem, sploh ko je v teku proces odločanje o noveli Zakona o RTV, ki ga je Jourova tudi javno podprla. O tem in še več je povedal v tokratni oddaji Tema dneva, za katero se je javil direktno iz Bruslja.

                   

Sklicujoč se na Uredbo številka 1049/2001 o dostopu javnosti do dokumentov Evropskega parlamenta, sveta in komisije je evropski poslanec Milan Zver od evropske komisarke Vere Jourove zahteval zabeležke celotne komunikacije s sodiščem in ostalimi kabineti. Spomnil je, da v Sloveniji poteka vroča javna razprava glede morebitnega poskusa političnega vpliva podpredsednice evropske komisije Jourove na odločanje slovenskega ustavnega sodišča RS o noveli zakona RTV Slovenija. Jourova je namreč prav v času presojanja novele zakona s strani sodišča obiskala samega predsednika Mateja Acceta, pred tem je dotično novelo tudi komentirala in izrazila javno podporo. Njena dejanja vzbujajo močan dvom  o nepristranskosti, pojavlja pa se sum morebitnega vplivanja na odločanje, kot smo bili podobnemu priča že v preteklosti.

Sam obisk ni problematičen, problematična je vsebina
Zver je uvodoma povedal, da sam obisk Jourove v Sloveniji ni problematičen, tudi njen obisk Ustavnega sodišča ne, bolj je vprašanje o sami vsebini pogovorov, saj je “znano, da ima EU samo na nekaterih področjih skupne politike, so pa nekatera pomembna področja, ki ostanejo v suvereni pravici, domeni držav članic, še posebej pravosodju.” “Da tega v Sloveniji ne kritizira nihče,” pove voditeljica Aleksandra Jug, ki jo zanima, kako je s tem v Evropi in ali se to komu zdi problematično. Zver ob tem pove, da vzvodov za nadzor dela sodnih sistemov v državah članicah ni veliko, imajo pa evropski poslanci možnost postavljati vprašanja EU komisiji in konkretno komisarjem, kar pa je sam tudi storil, ko je na EU komisijo naslovil nekaj pobud, o katerih v nadaljevanju pove več.

Javnost ima pravico biti obveščena o dogajanju
Predvsem me je zanimalo to, kakšen je bil namen obiska, kaj se je komisarka Jourova pogovarjala z Ustavnim sodiščem, še posebej zato, ker je še pred obiskom javno podprla novelo zakona o RTV in tudi razpravljala o njej. In čeprav vemo, da je izvajanje novele začasno ustavljeno, je zadeva še vedno v teku procesa in slovenska javnost ima pravico do obveščenosti glede tega,” je pojasnil Zver in dodal, da je bil prav to razlog, da je na EU komisijo naslovil vprašanje, ali so tovrstni obiski stalna praksa in kaj je storiti EU komisiji, da bi preprečila morebitne sume, da gre za politično vmešavanje v delo sodišč. Naknadno je Zver od EU komisije zahteval tudi zapiske pogovorov med komisarko in Ustavnim sodiščem, prav tako pa je zahteval celotno interno komunikacijo njenega kabineta z  drugimi komisarji, kabineti in Slovenijo.

Če se ugotovi, da je šlo za politično vmešavanje, Jourovi grozi izguba položaja
“Če bi se izkazalo, da je res šlo za politično vmešavanje, bi zahtevali določene korake, tudi odstop komisarke z njenega položaja,” je jasen Zver, ki pojasni, da bi bila ta zahteva kasneje vložena predsednici EU komisije Ursuli Von der Leyen, ki bi v tem primeru tudi zahtevala njen odstop.

Če se izkaže, da je šlo za politično vmešavanje, Vera Jourova lahko izgubi položaj. (Foto: epa)

Na vprašanje, ali se mu zdi mehanizem vladavine prava v EU institucijah uporabljen po enakih pravilih, Zver odgovarja, da je mehanizem sam po sebi pomemben, da pa so večkrat opozarjali na dvojna merila. “Na primeru Poljske in Madžarske smo videli, da se uporabljajo dvojna merila in to ni dobro,” pravi poslanec, saj to najbolj škodi samemu mehanizmu in nekemu normalnemu monitoringu, ki ga EU lahko ima tudi na tem področju. “Nikakor pa ni sprejemljivo, da bi se katerikoli politični komisar poskušal vmešavati v samo delo, kot za to zdaj v Sloveniji obstaja sum, in želimo, da se to razčisti,” je še jasen Zver.

Ana Horvat

Sorodno

Zadnji prispevki

Slovenska nogometna reprezentanca prvič v zgodovini v osmino finala velikih prvenstev

Slovenska nogometna reprezentanca se je prvič v zgodovini uvrstila...

[Video] Množična udeležba na tradicionalnem praznovanju dneva državnosti na Polževem

Občina Ivančna Gorica je skupaj s soorganizatorji ob dnevu...

Moskva blokirala dostop do Nova24TV in Demokracije

Rusija je blokirala dostop do 81 medijev držav članic...