[Video] Šarec potrebuje eno leto za pisanje nekaj členov zakona o državnih garancijah za stanovanjske kredite?! SDS rešitev predlagala takoj – poglejte kakšno

Datum:

Potem, ko je Banka Slovenija pompozno napovedala zaostritev ukrepov na področju kreditiranja prebivalstva, sta vlada Republike Slovenije in stranka LMŠ pozvali Banko Slovenijo, da zavezujoč ukrep glede stanovanjskih posojil odpravi ali zamrzne za vsaj eno leto. “Vlada RS bo z novim stanovanjskim zakonom omogočila jamstvo za najem posojil tistim, ki ne morejo pridobiti posojila za svojo prvo nepremičnino,” so pripisali. Marsikoga je poteza razjezila, namreč ljudje, ki se nahajajo v stanovanjski stiski težko razumejo, čemu rabijo kar 12 mesecev, da pripravijo nekaj členov zakona o državnih garancijah za stanovanjske kredite?

                   

Kritično se je na poziv stranke LMŠ in aktualne vlade odzval tudi prvak Slovenske demokratske stranke Janez Janša in zapisal: “Demosova vlada je dobila šest mesecev časa, da naredi samostojno državo. Stranka LMŠ in aktualna vlada RS pa bi rada 12 mesecev, da pripravi nekaj členov zakona o državnih garancijah za stanovanjske kredite??? Ali se zavedate, kam nas je izrojena levica pripeljala?” 

Medtem, ko vladajoči potrebujejo najmanj 360 dni časa za pisanje nekaj členov, so v največji opozicijski stranki SDS takoj pripravili zakonsko rešitev in to brez obsežne administracije. V postopek Državnega zbora so poslanci SDS vložili predlog zakona na podlagi katerega bi lahko posamezniki, ki v skladu z ukrepi Banke Slovenije ne morejo več najeti kredita stanovanjskega posojila, lahko najeli posojilo z jamstvom države.

Za nakup, gradnjo, prenovo ali dograditev stanovanjske nepremičnine bi tako lahko najeli posojilo in sicer z ročnostjo do 30 let in glavnico do 150 tisoč evrov. Pri tem bi bilo posojilo zavarovano na podlagi hipoteke na nepremičnini. Stanovanjski sklad RS bi bil tisti, ki bi izvajal shemo, država pa bi bila tista, ki bi vsako leto zagotovila jamstva do 300 milijonov evrov.

V primeru, da posojila kreditojemalec ne bi bil sposoben odplačevati, bi tega do 36 mesecev v obdobju petih let odplačevala država. V primeru, da bi kreditojemalcu povečal dohodkovni priliv, bi lahko ta nadaljeval z odplačevanjem posojila. Ta pa bi nato moral plačane obroke vrniti v roke države. Na podlagi ocene SDS bi bilo okrog 20 odstotkov z jamstvom najetih kreditov. Če pa bi obstajala nezmožnost odplačevanja, bi država tri leta plačevala kredit, nato pa lastništvo prevzela v svoje roke in stanovanje posamezniku oddajala.

Cilj je jamstvena shema za vse
Poslanec SDS Zvonko Černač je po poročanju STA izpostavil, da v tem trenutku zakonski predlog opredeljuje posojila, ki bi bila najeta v času po uveljavitvi zakona. Vprašanja glede oseb, ki imajo posojilo že najeto in bi dohodkovno po merilu Banke Slovenije padli pod prag, bi lahko uredili v razpravi in zakonski predlog dopolnili. Jamstvena shema za vse je po besedah poslanca SDS Žana Mahniča cilj, pri čemer pa je ta poudaril, da mora pri tem seveda obstajati meja. Država namreč ne more enako jamčiti za garsonjero in luksuzno vilo v vrednosti milijon evrov ali več. Glede na to, da je ukrep dejstvo, je po besedah Mahniča potrebno nekaj narediti, da se ublaži oziroma da se pomaga tistim, ki jih je ukrep prizadel.

Šaračeva vlada rabi čas
To, da Šarčeva vlada potrebuje kar 12 mesecev niti ne čudi, glede na to, da do sedaj ni naredila praktično nič. Še posebej je ta neakativna na področju reševanja stanovanjske problematike, na kar pa so jo opozorili tudi v pozivu, pod katerega so se podpisali Mladinski svet Slovenije, Dijaška organizacija Slovenije in Študentska organizacija Slovenije. Posvarili so jih, da stanovanjska problematika  ostaja nespremenjena. “Že v januarju smo vas pozvali, da med prioritete vlade uvrstite stanovanjsko politiko. Odziv na naš poziv je bil zgolj sestanek na ministrstvu za okolje in prostor, na katerem smo se ‘seznanili’ z delom ministrstva, ki smo ga že poznali.”

Brezpredmetni sestanki in postavljanje dolgoročnih časovnih okvirjev predstavljajo stalnico aktualne vlade in to klub obsežni administraciji. Dejstvo pa je, da če ni vsebine, je težko pričakovati učinkovite rešitve v obliki zakonskih ukrepov. Konec koncev življenje le ni gledališka igra. V primeru, da jim vsaj malo gre za dobrobit državljanov, bi bilo prav, da ti podprejo zakonski predlog SDS in morebitne predloge usklajujejo z namenom rešitve problematike.

Hana Murn

Sorodno

Zadnji prispevki

Pripadniki ISIS v ruskem zaporu zajela dva paznika

Ruska tiskovna agencija TASS poroča o krizni situaciji v...

Černač: Slovenija je izgubila vso verodostojnost

Po medijskem razkritju zaušnice, ki jo je Evropska komisija...

Na “mavrični maškaradi” tudi LGBTQ+ sekcija za Palestino

Včeraj se je s povorko po ulicah prestolnice zaključil...

SDS: Poraz vladajoče koalicije na evropskih volitvah bo še povečal njeno nesposobnost

Slovenska demokratska stranka je na seji sveta SDS opravila...