[Video] Simoniti brez dlake na jeziku o Golobu in Kučanu

Datum:

“Trdim, da ni samo bedak, ampak da je avtentičen bedak. On je vzorčni primer bedaka,” je nekdanji dvakratni minister za kulturo dr. Vasko Simoniti v nedavni oddaji Kdo vam laže? komentiral svojo preteklo izjavo na nacionalki, ko je Roberta Goloba v času po volitvah označil za bedaka. Meni, da se je ta njegova izjava potrdila. 

Dr. Vasko Simoniti, zgodovinar, profesor, nekdanji minister za kulturo, je opomnil, kako je Robert Golob pred volitvami začel s fašizmom. “Začel je tudi s povsem banalnimi stvarmi, ki so se izkazale kot izraz neke velike topoumnosti in podcenjevanja vedenja, znanja in znanosti.”

“Če se spomnite, je začel tudi s tem, da bo odkupil celotno žetev pšenice, kar se je pokazalo za popolno neumnost. Tudi mediji, ki nam niso naklonjeni, so ugotavljali, da človek pada iz ene trditve v naslednjo laž in tudi govori neumnosti,” je izpostavil in spomnil, da je Golob govoril, da za zdravljenje covida zadostuje, če greste na morje in na sonce, za ozdravitev astme pa, da je treba uživati solato. “Ta človek ni pri pravi pameti. Mislim, da se da dokazati to njegovo bedaštvo, ki je vendarle tudi nevarno in do skrajnosti škodljivo.” 

Ker je vlada, ki jo slednji vodi, za čas zdravniške stavke sprejela celo odlok, je v zvezi s tem povedal, da je mogoče videti, da premier vlada s pomočjo tistih stvari, glede katerih je sam trdil, da so izraz fašizma, ne vem kakšnih neumnosti in janšizma. V zvezi z oznako janšist je povedal, da se mu zdi grozno nevarna, ne samo žaljiva, povezujejo namreč, da je janšist=fašist. Spomnil je, da je Uroš Urbanija dobil na dom neko značko z židovsko zvezdo, znotraj pa je imela napis janšist, zapisan s črkopisom, podobnem nemški gotici. Ob tem še danes čuti kurjo polt. Ogorčen je namreč, da se nekaj takega zgodi v državi, pravniška stroka pa ob tem ostane tiho. “To pomeni, da se ne zavedajo, kaj pomeni judovska zvezda. To pomeni izničiti človeka, uničiti, vsak na cesti ga lahko popljuva, pretepe in znotraj piše janšist, ki je fašist,” je pojasnil in opozoril, kako se v času, ko je vojna, vidi mešanje pojmov. Poleg tega, da se opleta z označevanja nekaterih s fašisti, se namreč Jude enači z nacisti. “Z lahkoto se lepi nalepke ljudem in kliče po tem, da lahko nekoga ubije. To je višek zločinske pameti. Ta se začne na začetku naše nove oblasti, ko se začno lepiti nalepke s fašizmi in ekstremizmi,” je prepričan.

“Spomnite se predsednika vlade, ki je novinarki Tanji Starič dejal, da so se dogovorili, da bodo televizijo očistili janšistov. Očitno je gospa pri teh pogovorih sodelovala, rekel je namreč, da so se dogovarjali skupaj. Gospa je bila tiho. Ena od njih je bila, ki se je dogovarjala, kako izločati ljudi in jim z nalepko dati znak, ki pomeni, da te lahko tudi pretepejo. To je bilo na naši televiziji in vse je šlo mimo,” je ogorčeno izpostavil Simoniti in dodal, da je gospa še vedno v službi. Tako levo čiste novinarske politike na RTVS ni bilo niti v času Janeza Kocjančiča, je ob tem pripomnil voditelj Boris Tomašič.

Kučan pripada ideologiji oblasti
V zvezi z Milanom Kučanom, ki je začel govoriti o fašistoidnosti in fašizmu, se je po mnenju Simonitija treba vprašati, kdo je ta človek, ki drugim lepi etikete ekstremnih političnih organizacij, ko je bil sam vendarle človek ekstremne politične struje, ki je ubijala, izključevala. “Bil je vodja neke zločinske skupnosti, ki je bila neprizanesljiva,” je izpostavil in med drugim spomnil, da sam ni nikoli pomagal in interveniral za tiste, ki so drugače mislili. Če bi se ta leta 1933 rodil v Nemčiji, bi bil ta po njegovem mnenju nacist, če bi se v Italiji, bi bil fašist. “Ker se je rodil pri nas, je bil pač komunist, ker ga zanima oblast”. Meni, da tak človek pripada ideologiji oblasti. “Njega zanima oblast, ne ideologija. Ste slišali njegov teoretični premislek, dobro obrazložitev? Govori kot mladi aktivisti Levice. Obup od obupa. Ti ljudje so še vedno danes tukaj in grozijo, ne obžalujejo ničesar in so zelo vplivni. In potem bo čepel v ozadju in govoril o ekstremnih strankah?! Človek, ki je nekaj najslabšega, kar se nam je poleg sodstva zgodilo v zadnjih 30 letih,” je bil kritičen Simoniti.

Svobodnih načel nimamo ponotranjenih
Ker je bil sam zaradi nastopa funkcije ministra za kultura deležen kritik, napadov, je v zvezi s tem opozoril, da leta 1990/91 nismo naredili pravega preloma. Kot pravi, se še vedno borimo s socialistično mentaliteto v kulturi, gospodarstvu, politiki. “Mi nimamo svobodnih načel ponotranjenih (svobode govora, pravice do lastnine, pravice do veroizpovedi). Te stvari niso ponotranjene kot samoumevne, kot del našega življenja, ki ga živimo,” je opozoril.

“Ne prenesejo, da je kdo drug, ki bi participiral pri tistih stvareh, da bi kulturo skušal kot neko našo skupno dediščino in hkrati izraz naše ustvarjalnosti v sedanjosti postaviti na svoboden način, na svobodno raven,” je izpostavil in dodal, da se je skušalo delati premike. “Seveda ni šlo v polni meri, ker je tako močno zaledje teh ljudi, ki se imajo za kulturnike in umetnike, ki pa s tem nimajo kaj več, kot da želijo biti na plačilni listi.” Tista zla leva politika iz 70. in 80. let, ki se je po besedah Simonitija prenesla in prekucnila v novo obdobje, noče novega sistema, ker hoče oblast, in iz tega razloga tudi to podpira. Tomašič je ob tem v znak strinjanja pripomnil, da bi se tisti, ki vse skupaj vodijo od zadaj, prej odrekli ministrstvu za finance in gospodarstvo, kot pa kulturi in izobraževanju, ker se tukaj kreira ideologija na dolgi rok.

Simoniti je v nadaljevanju pogovora omenil, da če se je kaj razvrednotilo v novi državi, sta to zdravniški in učiteljski poklic. Ni avtoritete. Starši z advokati namreč hodijo v šole in zmerjajo učitelje kot pse. “Treba je vendarle imeti neko elementarno spoštovanje do poklicev in jim dati veljavo. Ne v smislu avtoritete in bogaboječnosti, ampak v smislu, da se ve, kdo je kdo in kje kdo stoji, kaj je, kaj zna in česa ne zna. To se je tukaj razgubilo,” je poudaril in dodal, da gre to v prid socialistične prostaškosti. V zvezi z orkestriranimi napadi na zdravnike, kjer se jih vidi kot problem, ne pa vlade, ki je požrla svojo besedo, je povedal, da vsi ti, ki to počnejo, najraje hodijo k privatnim zdravnikom, v privatne bolnišnice in se tam nenazadnje šopirijo tudi s svojim denarjem. “Prvaki nenehno vzdrževanega zla in ščuvanja so potuhnjeno tiho, hinavsko stojijo zadaj,” je komentiral in poudaril, da mora imeti država svojo strategijo in državo čuvati navzven. “Država mora imeti pravo, ki se ga spoštuje in drži, ki ščiti državljana pred državo. Ima svojo zgodovino, identiteto, jezik in tisto, kar nas utemelji, da živimo kot skupnost. In to se krši. Imamo to nesrečo s prejšnjim predsednikom, ki ima nebodigatreba svoj udbovski krog, imamo sodstvo, katerega predstavnik se fotografira z revolverjem. Ne prenašam več teh ljudi, ker so prestopili vse meje, ki zagotavljajo prijetnost v tej državi, varnost in nek optimizem,” je bil kritičen.

Simoniti meni, da je razloge za krhanje vrednostnega sistema v zadnjih 15 letih iskati v sodstvu. “Če je to pravo. To je očitna samovolja, slabo napisane stvari, žaljive do strank.” Kot je omenil, pravo pri mnogih stvareh ne velja, tudi v parlamentu ne. Tudi nekih komisij se namreč ne da sklicati zaradi podkupljivosti ene stranke. “Je nevarna situacija, neka blažja oblika ruske variante. Poglejte predsednika vlade, kaj govori en dan in drugi dan pred gospodarstveniki, zdravniki. Verjetno je malo moteno oseba, uporablja neke izraze iz zgodovine, ki jih ne pozna. Žaljivo, da bolj žaljivo ne more biti,” je prepričan. Kaj takega, meni, ni bilo videno niti pri prejšnji vladi, ko se je norčevalo glede metanja puške v koruzo.

Vsak, ki bo ponovno prišel na to mesto, bo potreboval dobro ekipo, da bo razgradila to katastrofo
V zvezi z aktualno ministrico za kulturo je povedal, da je slednja nasmejana, se vedno kaže, hodi sem ter tja. “Vsi ti ljudje blazno potujejo,” je komentiral in problematiziral, da so zaposlili celo vrsto novih ljudi. Pravi, da so sami blazno pazili, da so se držali norme, da se z javnimi službami zmanjša breme. “Ustanovili so nov direktorat za kulturne politike in notri je 15 ali 10 levičarskih mandeljcev, ki načrtujejo nov političen program skozi te zakone, ki socializirajo kulturo. To nima več zveze s kulturo in tistim presežnim, kar je umetnost,” je prepričan. Sam meni, da je treba podpirati kulturo v širšem smislu, da se podpira dediščino in seveda tudi amatersko kulturo. “Vsak, ki bo ponovno prišel na to mesto, bo rabil dobro ekipo, da bo razgradila to katastrofo.”

Foto: Nova24TV

Kot je znano, predlog novega medijskega zakona posega v ogrožanje demokracije kot neposredni poseg v svobodo govora. Nek inšpektor, birokrat, si bo na ministrstvu za kulturo lahko ogledal oddajo Tomašiča in ocenil, da gre za sovražni govor in se to ne sme predvajati. “Poglejte te ovaduhe, ki so v Evropi ovajali mene in vse. Poglejte, od kod so, kaj so, kakšen je njihov mentalni background (ozadje), in boste videli točno, za kaj gre. To je enostavno problem. To niso nobeni strokovnjaki, to so politični aktivisti,” je bil kritičen Simoniti in izrazil prepričanje, da če bo res v veljavo stopil zakon, da bo lahko inšpektor hodil naokoli in odločal, kaj je svoboda govora, bo to treba spremeniti. “Svoboda govora je konec koncev sveta stvar demokratičnega sveta,” je spomnil. V zvezi s primerom obsodbe Jožeta Biščaka na račun objave glose je omenil, da se tu odraža problem tega sodstva, ki je politično popolnoma skorumpirano, vrh pa predstavlja človek, ki se slika z revolverjem. “To je veliko sporočilo, od kod je, kakšen je njegov mentalni okvir. Ta Balkan, prostaško bizantinsko oblastno razumevanje prenašajo v naš prostor in se širi.”

Če se bo Evropa znala temu ubraniti ali iti na stare vrednote, ki naj bi jih izpostavljala v smislu, da brani svobodo govora, veroizpoved, lastnino, bo zmagala, če ne nas bodo pa pojedli, meni Simoniti. “Včasih so civilizacije propadale po 300 let, sedaj bodo propadle v 50 letih. Če to želite. To ste volili, to imate.” Upa, da se Evropa prebudi in da se bo prostor nekako skušal zatesniti v smislu, da bo ločil legalnost od ilegalnosti, da bo ločil to, kar država, Evropa rabi, in kaj je treba urediti v drugih državah. “Upam, da bo tako. Ne kaže tako dobro.”

Simoniti se čudi ljudem, da nasedajo na te tako imenovane nove obraze na tako lahkoten način. “To pomeni, da vrednot nismo ponotranjili.” Pravi, da ne ve, ali na šolah in univerzi kdo razlaga razliko med demokracijo in nedemokracijo. “Mladina tega ne ve več, ne loči. Izgublja se zavedanje, da bi znal človek ločiti slabo od dobrega,” je povedal in dodal, da bo treba v prihodnosti predstaviti jasne ločnice, kaj je demokracija in kaj ni. S tem se bodo tako lahko ljudje seznanili in uvideli, za katero stvar se je vredno boriti, prizadevati.

A. H.

Sorodno

Zadnji prispevki

Soteska Vintgar v petek odpira svoja vrata

Soteska Vintgar, ena najbolj prepoznavnih in obiskanih naravnih vrednot...

Krvav obračun v javnih sanitarijah v Celju

Celjski policisti so v nedeljo v enem izmed javnih...

Prihaja izrazita hladna fronta in sneg do 700 metrov nadmorske višine

V torek nas bo prešla izrazita hladna fronta. Dež...

Judovski rabin šokiran nad grožnjami s smrtjo, ki jih dobiva od Slovencev

Judovski rabin David Belman, ki deluje v Sloveniji, je...