[Video] V Franciji se nihče ni zgražal, ko so ob državnem prazniku parado preletela vojaška letala v čast zdravniškemu osebju

Datum:

V ponedeljek, 14. julija 2020 so v Franciji praznovali državni praznik, s katerim obeležujejo padec Bastilje leta 1789 in začetek francoske revolucije. Ob tej priliki so francosko prestolnico preletela tudi francoska vojaška letala. Za razliko od Slovenije nad vojaškim preletom v Franciji ni bilo zgražanja s strani levice.

                   

Francozi so letošnji 14. julij, nacionalni praznik, pričakovano praznovali malce bolj skromno kot ponavadi. Tradicionalni mimohod pripadnikov francoskih oboroženih sil je tokrat odpadel, v soju žarometov pa so se znašli nekoliko drugačni vojaki – zdravstveno osebje.

“Izjemoma se bomo poklonili drugačni vojski, moškim in ženskam v belih haljah, ki so se borili. To je tudi veličina vaše zasluge, gospod minister za zdravje. In zdravniki se niso predali,” je v svojem nagovoru povedal francoski predsednik Emmanuel Macron. “Zdravniki svoj boj nadaljujejo in so branik v tej izredni zdravstveni krizi, ki nas je močno prizadela in zaradi katere še naprej trpimo.”

Slavolok zmage v Parizu so preletela vojaška letala, predsednik Macron pa je vseeno gostil okoli 2000 vojakov, ki so se na Place de la Concorde poklonili zdravstvenim delavcem. Ob izkazu takšnih visokih časti so bili počaščeni zdravstveni delavci do solz ganjeni.

Za razliko od nehvaležnih levičarjev v Sloveniji, ki so se zgražali nad izkazano častjo zdravstvenim delavcem s preletom ameriških lovcev ob razglasitvi zmage nad koronavirusom, v Franciji zdravstvenike dejansko cenijo. Namesto zgražanja nad preletom vojaških letal so prisotne pohvale.

“Vsem državljanom, ki nas poslušajo, priporočam čim pogostejšo uporabo zaščitnih obraznih mask na prostem, še bolj pa takrat, kadar so v zaprtih prostorih. Spremljali bomo epidemiološko situacijo, vendar pa bo uporaba mask od 1. avgusta obvezna za vse,” je ob vsem tem povedal Macron, ki je opozoril, da se država te dni sooča s prihodom 2. vala koronavirusa.

Ob tem je Macron zatrdil, da imajo v Franciji tokrat dovolj zaščitne opreme, če bi prišlo do drugega vala okužb. Slovenski levičarji po drugi strani delajo vse v svoji moči, da ne bi bilo dovolj zaščitne opreme in ventilatorjev.

Ivan Šokić

Sorodno

Zadnji prispevki