Vlada se bo očitno srečevala le še z arabskimi despoti

Datum:

Predstavnikom aktualne vlade, zlasti Robertu Golobu in Tanji Fajon, so očitno bolj pri srcu države iz gibanja neuvrščenih kot zahodna Evropa, ZDA, Kanada in Avstralija. Kot da se vračamo v “zlate” Titove čase. 

“Premier dr. Golob danes na srečanju z ministrom za zunanje zadeve Jordanije dr. Aymanom Husseinom Abdullahom Al Safadijem. Tema pogovora so razmere na Bližnjem vzhodu s poudarkom na vojni v Gazi,” je sporočila vlada. Jordanija je sicer ena od držav članic gibanja neuvrščenih, katerega članica je bila nekoč tudi Titova Jugoslavija.

Fajon: “Etiopija je nam podobna država, enako misleča država!”
Seveda ni nič narobe, če se politični predstavniki Slovenije družijo tudi s predstavniki držav gibanja neuvrščenih, postane pa zaskrbljujoče, ko na ta račun trpijo stiki z zahodnimi zaveznicami in ko zunanja ministrica na lepem izjavi, da je “Etiopija nam podobna, enako misleča država!” (tukaj).

Opaziti je pomanjkanje zvestobe do Nata in EU
Zdi se, da pri trenutno vladajočih primanjkuje zvestobe in občutek pripadnosti EU ter Natu, kar je zaskrbljujoče zlasti v luči aktualnih geopolitičnih in varnostnih razmer. Spomnimo še, da Fajonova v svojih javnih nastopih in zapisih kaže občutno večjo naklonjenost do Palestine kot Izraela (tukaj). Zelo rada se sestaja tudi s predstavniki teokratskega iranskega režima, manj pa je kritična do njegovega teptanja človekovih pravic (tukaj, tukaj, tukaj in tukaj).

Tanja Fajon na obisku v Uzbekistanu. Po drugi strani pa zanemarja odnose z jedrno Evropo in ZDA. (Foto: Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve)

Ministrica zanemarja odnose z ZDA, Kanado in Avstralijo
Rada obiskuje tudi Balkan in srednjeazijske države, kot je Uzbekistan, medtem ko trpi pozornost “jedrne” Evrope, ZDA, Kanade in Avstralije. Spomnimo še: tudi po nedavnem srečanju s podpredsednico ZDA Kamalo Harris je Golob posebej poudaril, da se je pogovor nanašal na Bližnji vzhod, medtem ko je Bela hiša sporočila, da sta govorila o Ukrajini. Golob se tudi sicer rad nastavlja “arabskim kameram”, nedavno je dal komentar za Al Jazeero.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Globalni indeks dezinformacij temelji na ideoloških, ne znanstvenih predpostavkah

Globalni indeks dezinformacij sledi ideološkim in političnim idejam, ne...

Poljaki na ulicah: Poljski poslanci EU parlamenta pozivajo k sprejetju protiustavnega zakona

Poljski poslanci Evropskega parlamenta pozivajo Donalda Tuska, naj uzakoni...

Otvoritev nove učne poti na Radenskem polju pri Grosupljem

Danes se je pri Centru ohranjanja narave Žabja hiša...

“Depolitizirana” RTV deluje kot ojačevalec protizahodnih narativ

Eden izmed sadov "depolitizacije" RTV je tudi uredniška politika,...