Zadnji hit! Bi poskusili černobilsko vodko Atomik?

Datum:

Znanstveniki z univerze v britanskem Portsmouthu in njihovi kolegi iz Ukrajine so zvarili butično vodko, v kateri so izključno sestavine z območja Černobila, ki ga je pred več kot 30 leti prizadela najhujša jedrska nesreča v zgodovini. Kot trdijo njeni snovalci, je omenjena “černobilska” vodka povsem varna za uživanje. Njihov glavni cilj je sicer predvsem ustvariti dobiček, s katerim bodo lahko pomagali lokalnemu ukrajinskemu prebivalstvu, ki ga je prizadela černobilska tragedija.  

Več kot 30 let po hudi eksploziji reaktorja v jedrski elektrarni Černobil pri ukrajinskem mestu Pripjat, do katere je prišlo 26. aprila 1986, Ukrajinci omenjeno območje, ki je bilo dolgo zaprto za širšo javnost, vedno intenzivneje promovirajo. Potem ko so območje že leta 2011 odprli za turiste, so se zdaj odločili iti še korak dlje. V sodelovanju z britanskimi znanstveniki so namreč po poročanju spletnega portala Express zvarili butično vodko, v kateri so izključno sestavine z območja Černobila. Snovalci viskija zatrjujejo, da želijo s “černobilsko” vodko pomagati predvsem lokalnemu ukrajinskemu prebivalstvu, ki ga je černobilska jedrska katastrofa najbolj prizadela.

Proces izdelave vodke, poimenovane Atomik, ki bo zagotovo nov prepoznavni znak Ukrajine, je vodil profesor Jim Smith z univerze v britanskem Portsmouthu. Ta je za BBC zatrdil, da je “černobilska” vodka proizvedena izključno iz žit in vode z nekdanjih zaprtih območij v okolici Pripjata. Po njegovem prepričanju vodka Atomik ne glede na to “ni nič bolj radioaktivna kot katera koli druga vrsta vodke“. To je podkrepil z naslednjimi besedami: “Kolege z univerze v Southamptonu, ki imajo izjemno dobro opremljen laboratorij, smo prosili, da preverijo, ali obstaja nevarnost povečane radioaktivnosti, vendar niso zaznali ničesar posebnega. Vse vrednosti so namreč bile v mejah normale.”

Jedrska elektrarna Černobil (Foto: National Geographic)

Letos nameravajo proizvesti 500 steklenic “černobilske” vodke
Pri varjenju “černobilske” vodke so sodelovali tudi Ukrajinci na čelu z znanstvenikom Gennadyjem Laptevom, zaposlenim na Hidrometeorološkem zavodu Ukrajine v Kijevu. Ta je za BBC pojasnil, da nastala alkoholna pijača jasno kaže, da je tudi območje Černobila možno izkoriščati za tovrstno proizvodnjo. “Ljudem ni treba zapustiti države. Njeno območje namreč lahko izkoriščajo na več načinov, med drugim tudi za proizvodnjo takšnega izdelka, ki je popolnoma brez radioaktivnosti,” je povedal. Na slednje se je navezal tudi Smith, ki je dodal, da verjame, da več kot 30 let po černobilski katastrofi glavnega izziva na širšem območju Pripjata ne predstavlja več radioaktivnost, ampak gospodarski razvoj. Snovalci “černobilske” vodke sicer upajo, da bodo letos skupno proizvedli vsaj 500 njenih steklenic, pri čemer večino nameravajo prodati turistom, ki bodo obiskali območje Pripjata.

Pripjat danes (Foto: epa)

Rajko Golob

Sorodno

Zadnji prispevki

Simbolika na pikniku Svobode, ki se je ne da prezreti

Boris Tomašič je v oddaji Kdo vam laže naredil...

Danes v DZ: Župani nočejo migrantov

"Vlada je sprejela sklep brez vednosti lokalne skupnosti. Vemo...

Svobodnjaška inkvizicija se je znova izkazala za farso

Bivši predsednik uprave Telekoma Tomaž Seljak in predsednik uprave...