Žalostno, kako je država mačehovska do veteranov vojne za Slovenijo! Bo veteran Zmago Ražem tudi letošnje silvestrovo preživel v avtomobilu?!

Datum:

Tudi letos bo prihajajoče leto vojni veteran Zmago Ražem, ki je skozi življenje trdo delal in tako tudi izdatno polnil državno blagajno, očitno moral pričakati na prostem – v svojem avtomobilu v primorskih gozdovih. Tako živi vse od sporne deložacije že več kot leto, pri tem pa mu niso sposobni pomagati ne CSD Sežana, ne Občina Pivka, kakor tudi ne Občina Divača. Povsem drugačnim zgodbam pa smo priča, ko gre za oskrbo migrantov. Ko je poleti na dan prišel bančni izpisek enega izmed njih, je bilo hitro jasno, od kod denar za luksuzne dobrine, s katerimi se migranti ponašajo po Sloveniji, prav tako pa država ne pozna meja pri zapravljanju za njihovo oskrbo.

Kot vse kaže, bo vojni veteran Zmago Ražem zaradi neodzivnosti države tudi letošnje silvestrovo preživel v svojem avtomobilu. 53-letni vojni veteran namreč od sporne deložacije, po kateri po poročanju Slovenskih novic še vedno išče pravico, živi v avtu v primorskih gozdovih. Nekdanji obrtnik, ki službe nima več, se preživlja le s socialno pomočjo. Umiva se pri sorodnikih ali prijateljih, pri katerih občasno tudi prespi, a dobrote soljudi ne želi izkoriščati. Po izobrazbi je strojni tehnik in dolga leta je veliko ter pridno delal kot obrtnik, imel je namreč svoje gradbeno podjetje Zelena mavrica, toda nekaj let po ustanovitvi je zaradi neplačevanja naročnikov zašel v finančne težave. Da pa je še huje, mu je situacija začela načenjati tudi zdravje, Ražem se namreč spopada z aritmijo in s težavami s krvnim tlakom.

Hišo prodali na prvi javni dražbi za pičlih 5 tisoč evrov, novi lastnik jo je kmalu prodajal za 79 tisoč evrov
Slovenske novice so že poleti poročale, da je bil Ražem, ki je bil do oktobra lani prebivalec vasice Barka v občini Divača, deložiran na sporen način. V domačiji na robu vasi je živel vse od rojstva do lanske jeseni, hišo pa so starši kupili že leta 1957. Ražmovi so bili velika družina, s šestimi otroki, potem ko je oče Franc leta 1987 umrl, so sorojenci, od katerih sta dva že pokojna, odšli po svoje. V Barki sta ostala le Zmago in njegova mati Roza. “Zadnja leta življenja je bila mati hudo bolna, odrezali so ji obe nogi, od leta 2014, ko je pri 93 letih umrla, sem živel sam,” je takrat za Slovenske novice povedal Zmago. Sorojenci so se odrekli pravici do hiše, ker je Zmago skrbel za mater do njene smrti. Potem ko je zapadel v stisko, je sežansko okrajno sodišče na predlog upnikov nekemu Novomeščanu hišo prodalo za pičlih 5 tisoč evrov in to na prvi javni dražbi. Da to ni bila niti približno realna cena, priča dejstvo, da jo je ta kmalu po tem prodajal za 79 tisoč evrov, kot izhaja iz zapisov na družbenih omrežjih, pa naj bi razmišljal celo o naselitvi migrantov. A namesto, da bi Ražmu pomagali, mu očitno nagaja tudi policija, ki vodi zoper njega postopek zaradi domnevne krive ovadbe.

CSD in občini Divača ter Pivka Ražmu niso sposobne pomagati kljub temu, da naj bi sodelovalo MDDSZ, medtem pa se migranti izživljajo na račun davkoplačevalcev
Direktorica CSD Sežana Nevenka Doles je poleti za Slovenske novice še povedala, da CSD nima stanovanj in da so bile občanu dane vse informacije o namestitvi med brezdomci ali možnosti subvencioniranega najema stanovanja. Prav tako so Občini Divača poslali priporočilo za namestitev. Po pomoč se je Ražem sicer obrnil tudi na Občino Pivka. V nobeni od omenjenih institucij Ražmu doslej niso uspeli zagotoviti pomoči, čeprav naj bi sodelovalo celo ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve.

Bančni izpisek (Foto: Slovenske novice)

Povsem drugi zgodbi pa smo priča, ko gre za oskrbo migrantov – poleti je bila Slovenija šokirana, ko je na dan prišel bančni izpisek enega izmed njih, ki smo ga objavili tudi na Nova24TV. Iz fotografije bančnega izpiska iz aprila 2017 je bilo razvidno, da je migrant na svoj osebni račun prejel denarno socialno pomoč ministrstva za delo, družino in socialne zadeve v višini 292,56 evra. Dodatno je prejel s strani MDDSZ še znesek, ki je bil ponovno naveden kot socialna podpora, v višini 80 evrov. Najvišji znesek pa je ta migrant prejel od ministrstva za notranje zadeve in ta je bil prav tako naveden kot socialna podpora, znašal pa je kar 876 evrov. Vsa omenjena nakazila je migrant prejel v le petih dneh, od 20. do 24. aprila. Skupno je torej od davkoplačevalcev migrant prejel kar za 1.248,56 evra socialne podpore!

A stroškov z migranti tukaj seveda ni konec. Takrat smo poročali še, da so do tedaj v UOIM za migrante in pokrivanje svojih stroškov porabili sredstva v višini 3.973,521,69 evra, kar preračunano pomeni 441.000 evrov povprečnih mesečnih plač. To pomeni, da je približno polovica delovno aktivnih Slovencev en mesec morala delati zgolj za oskrbo migrantov! Glede na podatke Erarja so tako porabili kar 630.812 evrov za varovanje, ki ga izvaja podjetje FIT varovanje na treh lokacijah, 595.984 evrov za prehrano so nakazali podjetju Sodexo, za plače svojih zaposlenih pa so porabili kar 577.859 evrov (pri tem naj opozorimo, da je bilo najvišje posamezno nakazilo kar 8.627,65 evra). Med drugimi večjimi prejemniki so tudi Srednja šola Postojna, Gostilna in picerija Nibi, Banka Slovenije, ki skrbi za transferje posameznim migrantom, ter Avto Krka. Večkrat smo na podlagi javnih razpisov tudi lahko poročali o kriterijih, ki jih ima država pri nakupu hrane za migrante – ta mora biti ekološka, raznovrstna in ustrezati kriterijem muslimanov. Ti so namreč zelo zahtevni za oskrbo, ne jedo svinjine, prav tako pa mora biti meso pripravljeno na halal način!

Fotografija je simbolična (Foto: STA)

Tako lahko vidimo, da oskrbe, ki jo država namenja migrantom, ne morejo zavidati le slovenski državljani v stiski, pač pa tudi mnogi zaposleni, ki ves mesec trdo delajo, da preživijo sebe in državo, ki njihovo delo izdatno obdavčuje.

J. Ž.

Sorodno

Zadnji prispevki

SB Novo mesto: Zaradi izbruha covida obiski na nekaterih oddelkih niso dovoljeni

Vodstvo novomeške splošne bolnišnice je objavilo, da zaradi izbruha...

Ministrica Vrečko za vodenje NUK imenovala družinskega prijatelja, ki ne izpolnjuje pogojev

Vlada Roberta Goloba nadaljuje s političnim nastavljanjem kadrov na...