ZDA z ladjami pripeljejo v Evropo že več plina kot Rusi po plinovodu

Datum:

Ruska invazija na Ukrajino je preusmerila dobavo energije po vsem svetu in eden od rezultatov je bil, da ZDA zdaj pošiljajo več plina v Evropo z ladjo kot Rusija po plinovodih, kažejo podatki ICIS, poroča Wall Street Journal. Julija je ameriški utekočinjeni zemeljski plin predstavljal 13 odstotkov celotne dobave Evropi v primerjavi z 10 odstotki iz ruskih plinovodov. Konflikt v Ukrajini ne kaže znakov popuščanja in ZDA so priskočile na pomoč EU sredi zgodovinske energetske krize.

Od leta 1967 so Gazpromovi plinovodi v Zahodni Sibiriji in na polotoku Jamal v Evropo dobavljali ogromne količine plina, vendar se je ta precedens v zadnjih mesecih obrnil na glavo. Julija je ameriški utekočinjeni zemeljski plin predstavljal 13 odstotkov celotne dobave Evropi v primerjavi z 10 odstotki iz ruskih plinovodov. Cevovodi iz Norveške so bili največji vir plina na celino, medtem ko drugi viri vključujejo severnoafriške plinovode in zaloge utekočinjenega zemeljskega plina iz Katara ter domačo proizvodnjo. V zadnjih šestih mesecih so se evropske veleprodajne cene plina potrojile, saj Moskva še naprej omejuje pretok zemeljskega plina. Državni Gazprom je zaradi tehničnih težav zmanjšal dobavo zemeljskega plina Severnega toka 1 Nemčiji na 20 odstotkov s prvotnih 40.

Evropska komisija je sporočila, da se 12 držav članic sooča z močno zmanjšanimi pretoki, peščica držav pa je popolnoma odrezanih. Ravno ta teden je Gazprom ustavil dobavo zemeljskega plina Latviji. Zdaj se je celina obrnila k uvozu več ruskega dizla, medtem ko se bori za odvajanje druge oskrbe z energijo iz države. Uvoz ruskega dizla se je povečal za 23 odstotkov v primerjavi z letom prej, kažejo podatki Vortexa. Ker konflikt v Ukrajini ne kaže znakov popuščanja in se EU sooča z zgodovinsko energetsko krizo, so ZDA nastopile kot nujni dobavitelj energije. Cevovodi, ki povezujejo Gazpromova polja v Zahodni Sibiriji in polotok Jamal s celino, so bili glavni steber evropske oskrbe z energijo, odkar so pogajalci leta 1967 razpravljali o malo verjetnem dogovoru o dobavi sovjetskega plina v Avstrijo. V nekaj mesecih so ti skoraj presahnili, še poroča Wall Street Journal.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Socialistični bajoneti uspeli odgnati še eno tuje podjetje iz Slovenije

Slovenskim aktivistom je očitno uspelo odgnati podjetje Glovo, ki...

Je bruseljska elita ogrožena? Pred evropskimi volitvami preiskuje politično oglaševanje

Evropska komisija je danes sporočila, da je pred prihajajočimi...

Odprto pismo voditeljem države, parlamenta in vlade

"Prosim Vas, da v okviru svojih pristojnosti posvetite pozornost...