Fides vladi: Če ne boste ukrepali, bomo stopnjevali sindikalne dejavnosti

Datum:

Predsednica Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije Irena Ilešič Čujovič je prepričana, da je v predlogu interventnega zakona veliko takšnih ukrepov, ki vanj ne sodijo. Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides pa pravi, da je vlada z dotičnim zakonom priznala, da je situacija v javnem zdravstvu alarmantna. Želijo se urgentno sestati z ministrico, hkrati pa napovedujejo nove sindikalne dejavnosti. 

                   

“Z ogorčenjem in jezo smo prejeli obvestilo vlade, da je predlog zakona prejšnji petek sprejela na dopisni seji. To je predlog zakona, ki je šel mimo vseh socialnih dialogov in mimo mnenja stroke,” je sporočil predsednik Fidesa Damjan Polh. Prepričani so, da politika zdravnikom narekuje obremenitve preko njihovih zmogljivosti. Prepričan je, da se zadeve samo še slabšajo, vlada pa je priznala, da so razmere v zdravstvu izredne, zato je po njegovem potrebno izredno reševati tudi plače v zdravstvu. Spomnil je, da ima zdravstvena ministrica na mizi dva sporazuma, ki sta namenjena temu, da se katastrofo v zdravstvu prepreči, vendar se z njunim podpisom zavlačuje.

“Odhajanje strokovnih kadrov iz javnega zdravstva se nadaljuje in je zdaj dobilo dimenzije izrednih razmer,” je še opozoril. Prepričani so, da izrednih razmer ni mogoče reševati s prisilo ter nesistemskimi parcialnimi rešitvami. Predlog zakona je zanje posledično neke vrste žalitev. Fides prav tako zahteva nujen sestanek z zdravstveno ministrico, s katero bodo po hitrem postopku dorekli realizacijo obeh sporazumov ter umik spornih odločb interventnega zakona. S sporazumoma bi zajezili odhod zdravstvenega kadra iz javnega zdravstva, so še prepričani pri Fidesu. Rok je po njihovem do konca leta, v nasprotnem primeru pa bodo stopnjevali svoje sindikalne dejavnosti, kar lahko privede do protesta, trpela pa bo vlada.

Predsednica Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije Irena Ilešič Čujovič: “Obžalujemo, da ministrstvo za zdravje in vlada nista resno vzela našega poziva po usklajevanju socialnih partnerjev zvezi s tem tako zelo pomembnim zakonskim predlogom.” 10. novembra so na vlado namreč naslovili zahtevo, da se zakon pripravi v socialnem dialogu, sicer bodo rešitve enostranske, posledično pa mnogo slabše, kar se je mnenju šefice sindikata tudi zgodilo. Prepričana je, da je v predlogu zakona vse polno sistemskih ukrepov, ki vanj ne sodijo, med drugim 45. člen, “ki daje bianko pooblastilo vsakokratnemu ministru za zdravje, da po svoje prilagodi zdravstveno dejavnost že v primeru, ko gre za pomanjkanje zdravstvenih delavcev ali povečan obseg dela”.

Med začasnimi ukrepi, ki jih člen predvideva, je tudi možnost začasne premestitve zdravstvenega delavca, prepoved ali omejitev izdaje soglasja za delo pri drugem izvajalcu zdravstvene dejavnosti, prepoved oziroma omejitev sklepanja podjemnih pogodb, prepoved ali omejitev izrabe letnega dopusta in stavke, omejeno izvajanje zdravstvenih storitev v javnih zavodih, opravljanje povečanega obsega dela, ne glede na starostne in druge omejitve ter vključevanje upokojenih zdravstvenih delavcev itd. Vendar pa takšni ukrepi ne bodo privedli do boljšega zdravstvenega sistema, prepoved stavke pa je celo neustavna. “To je bližje sužnjelastniškemu sistemu kot čemerkoli drugemu,” je prepričana.

So sindikati prestrašili ministrico?
Ministrica za zdravje je na današnji novinarski konferenci napovedala, da bodo enega od spornih členov (45. člen) premislili in na novo zapisali v nadaljnjem zakonodajnem postopku. Člen v primeru izrednih dogodkov, tudi ob nenadnem pomanjkanju zdravstvenih delavcev, med drugim predvideva možnost njihovega premeščanja, poroča STA.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki