Končno vemo, kaj je bilo prej – kura ali jajce?

Datum:

Kaj je bilo prej – kokoš ali jajce? To vprašanje predstavlja eno največjih filozofskih in znanstvenih skrivnosti stoletja. Znanstveniki so končno odgovorili na to vprašanje – prvi je piščanec. Oblikovanje jajčnih lupin je namreč odvisno od beljakovin, ki jih je mogoče najti v jajčnikih piščanca.

                   

Jajce torej nastane le, če je bilo znotraj piščanca. Protein ovokledidin-17 deluje kot katalizator, ki pospeši razvoj lupine. Ta trda lupina je bistvenega pomena za nastanek rumenjaka in njegovo zaščitno tekočino, medtem ko se piščanec razvija v notranjosti. Znanstveniki z univerz Sheffield in Warwick uporabljajo poseben računalnik za “zoom-in” pri oblikovanju jajca.

Šest gramov lupine vsakih 24 ur
Računalnik, ki se imenuje Hector, je pokazal, da je protein ovokledidin ključnega pomena za začetek kristalizacije – zgodnje faze ustvarjanja lupine. Protein kalcijev karbonat pretvori v kalcitne kristale, ki sestavljajo lupino. Kristale najdemo v številnih kosteh, ampak piščanci jih tvorijo hitreje kot katerakoli druga vrsta. Vsakih 24 ur namreč ustvarjajo šest gramov lupine.

Narava sama ponuja številne rešitve v znanosti
Colin Freeman z oddelka za inženiring materialov na univerzi v Sheffieldu je dejal, da “je že dolgo obstajal sum, da je bilo jajce prej.” Kot pravi, imajo sedaj znanstveni dokaz, da ni tako. “Že samo razumevanje dejstva, kako kokoši proizvajajo jajčne lupine, je zanimivo,” je prepričanPo njegovem je narava pokazala inovativne rešitve za vse vrste problemov v znanosti materialov, poroča Daily Mail.

N. K.

Sorodno

Zadnji prispevki