Zdravstvena strokovnjaka o odgovornosti za epidemiološko stanje: Nobena vlada se ne more vesti odgovorno namesto vas! Škodo v obliki okuženih in mrtvih nam delajo posamezniki kot so Zlatko in Potrč!

Datum:

Slovenci se radi zgledujemo po Švici, v zadnjem času pa tudi po Švedski. Lahko bi se zgledovali predvsem pri upoštevanju priporočil; si ne predstavljam, da bi v tako naprednih in civiliziranih narodih kdo poslušal – kaj šele da bi se strinjal – s početjem Marka Potrča ali Zlatka Čordića. Škodo, ki nam jo s tem delajo, merimo v naraščajočem številu okuženih, hospitaliziranih in mrtvih,” je opozoril specializant infektologije Federico V. Potočnik.

Dr. Federico V. Potočnik, ki se s covidnimi bolniki srečuje v Splošni bolnišnici Celje je povedal, da je naraščanje števila mrtvih žal pričakovano. “Študije kažejo, da bo od sto pozitivnih oseb, okrog dvajset potrebovalo zdravniško pomoč ali hospitalizacijo. Pet jih bo potrebovalo intenzivno terapijo, približno trije pa bodo umrli. Zaradi poteka bolezni in bolnišnične oskrbe, pride do teh smrti z zamikom treh do štirih tednov. Torej če smo imeli pred tremi tedni v enem dnevu 2 tisoč pozitivnih, lahko danes pričakujemo okrog 60 mrtvih. In to so številke, ki jih danes vidimo,” je pojasnil zdravnik.

Glede na že precej restriktivne ukrepe s strani vlade ne moremo reči, da je ukrepov premalo,” je dejal Potočnik. Je pa dodal pojasnilo, da v vsakem okolju velja, da če imam jaz masko in ima moj sogovornik tudi masko ter ob tem drživa distanco, je možnost za prenos minimalna. “Tako da moramo razlog za širjenje virusa iskati v neupoštevanju teh osnovnih pravil srečevanja z drugimi ljudmi,” je poudaril. Kljub ukrepom se virus ni ustavil, je povedal Potočnik in pristavil, da je na celjski urgenci na prosto posteljo danes čakalo več kot dvajset bolnikov, kar je v mirnem času nedopustno, sedaj pa je to posledica stalnega naraščanja okužb.

Civilizirani in napredni Švedi se gotovo ne bi strinjali s  početjem Potrča ali Zlatka
Potočnik je tudi omenil, da se Slovenci radi zgledujemo po Švici, v zadnjem času pa tudi po Švedski, ki jo nekateri tako zelo opevajo. Do pred nedavnim tam namreč niso imeli tako strogih ukrepov in mnogi so trdili, da jim gre celo bolje kot ostalim državam. A izkazalo se je, da to ni čisto res. Nazadnje so to priznali tudi Švedi sami in uvedli strožje ukrepe, ki so primerljivi z ukrepi, ki jih imamo tudi pri nas in v ostalih evropskih državah. Eden izmed slepih glasnikov švedskega sistema je bil tudi, sedaj že nekdanji, televizijski voditelj Marko Potrč, ki je s svojo družino celo odpotoval tja, da bi kar s kraja samega poročal o superiornem načinu bojevanja s virusom. Medtem so tudi na Švedskem razglasili karanteno, tako da ni povsem jasno, kaj na to poreče Potrč.

Skratka, Potočnik je o vsem tem dogajanju pripomnil, da bi bilo bolje, če bi se po njih, torej po Švici in Švedski, zgledovali predvsem pri upoštevanju priporočil. “Ne predstavljam si, da bi v tako naprednih in civiliziranih narodih kdo poslušal in kaj šele da bi se strinjal, s početjem Marka Potrča ali Zlatana Čordića,” je ogorčeno priznal infektolog. Spomnimo, zadnji večji incident raperja Zlatka je bilo včerajšnje zalezovanje in verbalno napadanje direktorja NIJZ, Milana Kreka. Za povrh vsega, pa niti ni nosil maske. Ali je bil tudi Zlatkov snemalec brez maske, se na posnetku sicer ne vidi, ampak po vsej verjetnosti je sledil zgledu svojega hujskaškega in primitivnega idola. “Škodo, ki nam jo s tem delajo, merimo v naraščajočem številu okuženih, hospitaliziranih in mrtvih,” je pojasnil dr. Potočnik.

Nobena vlada se ne more vesti odgovorno namesto nas
Kaj meni o tem, da opozicija tako rada kaže s prstom na vlado, češ da je prav ta kriva za trenutno epidemiološko sliko, smo povprašali kardiologa in specialista interne medicine, dr. Blaža Mrevljeta. “Ne gre za odgovornost vlade. Zakaj bi šlo za odgovornost vlade,” je začudeno vprašal nazaj. “To je politikanstvo in prenašanje odgovornosti na znanega oziroma neznanega krivca,” je zatrdil. Mrevlje je ponovno opozoril, da gre za odgovornost nas kot posameznikov in tega, kako se obnašamo sami. “Nobena vlada se ne more vesti odgovorno namesto nas, nobena vlada ne more spoštovati ukrepov namesto nas,” je povedal, kar bi se že zdavnaj morali zavedati vsi. Opomnil je tudi, da se isti problem pojavlja po vsej Evropi in pojasnil, da prebivalci pa namesto v sebi, iščejo krivca v vladi. “Še posebej v Sloveniji, kjer je aktualno vlado treba rušiti. A v resnici je kriv vsak posameznik. Kar kumulativno rezultira  situaciji, ki jo imamo,” je dr. Mrevlje opisal stanje, v katerem smo se znašli predvsem zaradi neke skupine ljudi, ki misli da je pametnejša od večine strokovnjakov tega sveta.

dr. Blaž Mrevlje (Foto: Twitter)

Sara Bertoncelj

Sorodno

Zadnji prispevki

Sanjska pogodba na Darsu za prijatelje Roberta Ilca iz NSi

Episcenter, agencija za merjenje javnega mnenja, ki deluje pod...

Fajonova škodljivo vsiljuje resolucijo o Palestini

Slovenija bo glasovala za polnopravno članstvo Palestine v Varnostnem...

Hladen tuš za Putina iz Kitajske: “Ruski poraz v Ukrajini je neizogiben”

Vojna med Rusijo in Ukrajino je uničujoča za obe...