Nekdanji sodnik Evropskega sodišča za človekove pravice zgrožen nad ustavnim sodiščem: SMC je vsilil najmanj 5 aktualnih mediokritet!

Datum:

Če ustavno sodišče ni več neodvisen in samostojen državni organ, kot bi to moral biti, komu še lahko zaupamo in verjamemo? Da so znotraj sodišča vse mogoče mreže, osebne vezi, povezave in odnosi, je opozoril tudi nekdanji ustavni sodnik in sodnik Evropskega sodišča za človekove pravice dr. Boštjan M. Zupančič, ki je opozoril, da je najmanj pet od skupno devetih ustavnih sodnikov povezanih s stranko SMC. To so Matej Accetto, Špelca Mežnar, Katja Šugman Stubbs, Rok Čeferin in Rajko Knez. “Namesto institucije za obrambo ustave, demokracije in človekovih pravic smo dobili resno grožnjo tem ustavnim vrednotam,” pa je stanje komentiral vodja največje parlamentarne stranke Janez Janša in dodal, da so pred posledicami opozarjali predsednika Boruta Pahorja, vendar je pred problemom tiščal glavo v pesek.

                   

“SMC & Co. so ustavnemu sodišču vsilili najmanj 5 aktualnih mediokritet (Accetto, Špelca, Katja, Ceferin in Knez). Kot ustavni sodnik iz prve postave, dovolite, sem zgrožen,” je zapisal nekdanji ustavni sodnik Boštjan M. Zupančič. Ustavno sodišče naj bi bil najvišji organ sodne oblasti za varstvo človekovih pravic in varuh ustavnosti in zakonitosti, a je v zadnjem času vse prej kot to.

Afera v zvezi z ustavnim sodnikom Matejem Accettom ne potihne, saj Accetto vztrajno zavrača kakršnokoli krivdo, predsednik US Rajko Knez pa mu seveda nudi vso podporo, čeprav gre za kristalno jasno zadevo. Zakaj predsednik ustavnega sodišča Knez tako krčevito brani Accetta, pa smo tudi že razkrili – ker je tudi sam sodeloval s sumljivimi podjetniškimi strukturami SMC.

Sporni ustavni sodniki so celo osebni prijatelji Mira Cerarja: Med najožje sodijo Špelca Mežnar, Matej Accetto in Katja Šugman Stubbs. (Foto: STA)

Ob aferi bi se moral oglasiti Borut Pahor
To, da se en ustavni sodnik dejansko, milo rečeno, res zlaže, in celo dvakrat, kolegom v strokovni javnosti, da pove, ne le, da mimobežno pozna Cerarja in njegovo politiko, dokumenti pa ga dejansko postavijo na laž, je za kogarkoli, ki dela v pravosodju, nedopustno, kaj šele za ustavnega sodnika, ki je sodnik najvišjega ustavnega organa v Sloveniji. Vse to meče dejansko zelo slabo luč na celotno ustavno sodišče. Kdo bo zdaj zaščitil integriteto ustavnega sodišča?

Zdaj bi se moral oglasiti Borut Pahor, kot je zapisal tudi Janez Janša. “Namesto institucije za obrambo ustave, demokracije in človekovih pravic smo dobili resno grožnjo tem ustavnim vrednotam. Opozarjali smo Boruta Pahorja, ki sedaj tišči glavo v pesek.

Predsednik države predlaga razrešitev ustavnega sodnika
Zakon o Ustavnem sodišču RS v 19. členu namreč pravi, da “d
ržavni zbor na predlog predsednika republike predčasno razreši sodnika ustavnega sodišča v primerih, ki jih določa ustava”, in nadaljuje, da o nastanku spornega primera mora predsednik ustavnega sodišča obvestiti predsednika republike, a kaj, ko je predsednik ustavnega sodišča Rajko Knez sam vpleten v afero Accetto in pa tudi v novo zlorabo ustavnega sodišča, ko bi moral biti sam izločen, saj je v primer osebno vpleten. Gre za glasovanje o ustavnosti preiskovalne komisije v primeru Kangler. Preiskovanca v tej zadevi sta namreč tudi Aleksander Karakaš (njegov asistent) in Janez Žirovnik, Knezov sodelavec na Pravni fakulteti v Mariboru in tudi osebni prijatelj njegove žene Cvetke Žirovnik. Še bolj bizarno pa je to, da so Rajka Kneza v zadevah, kjer je bil tudi njegov asistent Karakaš, vedno izločili, le zdaj ga niso, ker so potrebovali njegov glas proti zavrženju zahteve tožilcev za prepoved preiskovalne komisije.

Lana Božič

Sorodno

Zadnji prispevki

Klakočarjeva užaljena, ker nesojenega partnerja na slavnostno sejo spet ne bo

Premier Golob se bo na predvečer dneva državnosti udeležil...

Francoska desnica pripravljena voditi državo

Da so pripravljeni vladati Franciji, je na programski konferenci...