Podpihovanje sovraštva: Ministrstvo za kulturo javno izpostavilo verske uslužbence

Datum:

Ministrstvo za kulturo je razkrilo, koliko sredstev so med epidemijo prejeli verski uslužbenci. S tem se seveda namerno podpihuje sovraštvo in ustvarja umetni razkol med ateisti in verniki. Svoj lonček so pristavili še določeni mediji, ki so novico “okrasili” z naslovom Toliko denarja je Janševa vlada dala verskim uslužbencem. Ti so bili med epidemijo izenačeni s samostojnimi novinarji in samozaposlenimi v kulturi in so – ker niso mogli opravljati verskih obredov, ki zanje predstavlja osnovni dohodek – prejemali temeljni dohodek kot umetniki in samostojni novinarji. Zakaj potemtakem izpostavljati prav njih? Kot že rečeno tiči del odgovora v ustvarjanju razkola, del pa verjetno tudi v slabo prekriti kristjanofobiji – ta pa postaja vse bolj očitna. 

Po poročanju STA so verski uslužbenci Katoliške cerkve in Srbske pravoslavne cerkve zagrebško-ljubljanske metropolije v letu 2020 prejeli skupno dobrih 1,2 milijona evrov izredne pomoči v obliki mesečnega temeljnega dohodka, v letu 2021 pa skupaj dobrih 4,1 milijona evrov. To izhaja iz predloga odgovora ministrstva za kulturo, ki je pripravilo odgovor vlade na poizvedbo zagovornika načela enakosti glede zaznane neenake obravnave pripadnikov Cerkva in drugih verskih skupnosti v obdobju od 1. januarja 2018 do vključno 30. aprila letos.

Glede gmotne podpore je ministrstvo med drugim navedlo, da so skladno z zakonom o verski svobodi do finančne pomoči za plačilo socialnih prispevkov upravičeni uslužbenci sedmih verskih skupnosti v Sloveniji. Med drugim je vlada v letih 2020 in 2021 v času covida-19 verskim uslužbencem registriranih Cerkva in drugih verskih skupnosti zagotovila izredno pomoč v obliki mesečnega temeljnega dohodka. V letu 2020 pa je bilo 677 verskih uslužbencev za marec, april in maj 2020 v skladu z zakonom o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije covida-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo oproščenih plačila prispevkov za socialno varnost v višini 690.482,05 evra, med drugim navaja poročilo.

Po podatkih finančne uprave je mesečni temeljni dohodek v letu 2020 prejelo 690 verskih uslužbencev v skupni višini 1,24 milijona evrov, v letu 2021 pa ga je dobilo 664 verskih uslužbencev v skupni višini 4,1 milijona evrov. Do pomoči so bili upravičeni uslužbenci Katoliške cerkve in Srbske pravoslavne cerkve zagrebško-ljubljanske metropolije, ki so izpolnjevali zakonske pogoje, navaja poročilo. Katoliška cerkev je tudi med najvišjimi prejemniki finančne pomoči države za plačilo prispevkov za socialno varnost uslužbencev Cerkva ali drugih verskih skupnosti. Od leta 2018 do konca aprila letos so ji namenili dobrih 8,4 milijona evrov. Samo v letu 2021 je v ta namen prejela dobra 2,9 milijona evrov. Med prejemniki sledita Islamska skupnost v Sloveniji in Srbska pravoslavna cerkev zagrebško-ljubljanske metropolije. Prva je za plačilo prispevkov za socialno varnost v omenjenem obdobju prejela 136.578,75 evra finančne pomoči države, druga pa 128.864,68 evra državne pomoči.

Sodeč po nekaterih odzivih na Twitterju je razpihovanje sovraštva padlo na plodna tla. “Vsak mesec, ko nakazujem prispevke in plače, ne morem verjeti, da lahko za pripovedovanje 2 tisoč let starih pravljic dobiš plačilo,” se je glasil eden izmed komentarjev, ob tem pa je zanimivo, da teh istih kritikov prav nič ne moti financiranje novodobnih pravljic, neskončnega števila NVO-jev, da o ropanju državnih podjetij niti ne izgubljamo besed. Ustavno sodišče RS je sicer ugotovilo, da ustavno načelo ločitve države in verskih skupnosti ne pomeni, da je vsakršna materialna pomoč države Cerkvam in drugim verskim skupnostim izključena. Država je zato dolžna s Cerkvami in verskimi skupnostmi vzpostavljati in ohranjati odnos – a to pojasnilo kritikov ni pomirilo. Težava je – kot vedno – zgolj to, kdo dobiva državni denar, sploh pa, če je takrat na oblasti ravno Janez Janša. O tej temi je že pred dobrim letom pisal tudi Mitja Iršič, takrat svetovalec ministra za odnose z javnostmi na Ministrstvu za kulturo. Maja 2021 so namreč v Tarči na RTVS govorili o ukrepih dotičnega ministrstva ter ob tem nanizali cel kup neresnic.

Da je bila pravica do plačila prispevkov podaljšana za dva meseca, je čista laž – samozaposleni so bili deležni temeljnega mesečnega dohodka v vrednosti 700 evrov skoraj vso lansko in letošnje leto, prav tako so bili deležni oprostila plačila prispevkov v istem obdobju. Prav tako je laž, da so samozaposleni v kulturi bili deležni mesečnega temeljnega dohodka komaj po intervenciji društva Asociacija, kot trdi gospa Erika in zraven namiguje, da so verski uslužbenci bili deležni tega privilegija že od začetka. Ni res. Tako samozaposleni kot verski uslužbenci so bili temeljnega mesečnega dohodka deležni vse od PKP1 naprej,” je med drugim zapisal Iršič, ki je še pojasnil, da je bila tarča Tarče cerkev, naravni sovražnik revolucionarjev na RTV – celotna nit oddaje se je vrtela na iluziji privilegijev Cerkva proti kulturnim ustanovam.

Po Iršičevih besedah so šle v oddaji Tarča vse realne številke v mesoreznico, predstavili pa so prvo različico PKP-jev s poudarkom na verskih uslužbencih. Vse to je skladno s staro kristjanofobno folkloro RTV in lažno sugestijo, da so verski uslužbenci dobili nekaj, česar umetniki niso – kar je seveda laž. No, kristjanofobna folklora se z Gibanjem svoboda očitno nadaljuje, v kompaniji s svojimi mediji izpostavljajo verske uslužbence, da bi podpihovali sovraštvo in ustvarili še dodatni razkol – neenotnost pa je bila od nekdaj narodom praviloma le v pogubo.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Levičarska vlada preplavlja Avstralijo z migranti

Dolga leta je Avstralija vejala za državo s pametno...

Shema, ki pojasni, kakšno bogastvo so si nagrabili “necenzurirani”

"Necenzurirano" novinarstvo ni poceni. Iz sheme, ki jo objavljamo...

Incident: Podporniki Hamasa napadli Ruparja, ki je za evropsko poslanko podprl Zalo Tomašič

Na današnji tiskovni konferenci ljudske iniciative Glas ljudstva in...