Premier Janša: Investicija v nov papirni stroj v Palomi predstavlja strateško dodano vrednost

Datum:

Predsednik vlade Janez Janša se je danes udeležil slovesnosti v Palomi ob koncu investicije v nov papirni stroj, ki predstavlja največjo investicijo v slovensko papirniško industrijo v zadnjih 40 letih.

Vrednost naložbe znaša skupaj 41 milijonov evrov, Paloma pa z omenjeno investicijo postaja kompetenčni center Skupine SHP za visokokakovostne izdelke higienskega papirja ter vodilni proizvajalec v regiji Jugovzhodne Evrope in širše. Z omenjeno naložbo je zagotovljena tudi dolgoročna perspektiva tradicije papirniške industrije v Sladkem Vrhu. Pred slovesnostjo se je predsednik vlade Janez Janša skupaj z ministrom za okolje in prostor mag. Andrejem Vizjakom in ministrom za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravkom Počivalškom srečal z Milanom Fiľom, predsednikom uprave ECO-INVESTMENT in Richardom Žigmundom, predsednikom SHP Group in predsednikom uprave Paloma, d. d.

Na slovesnosti ob koncu investicije je predsednik vlade zbrane tudi nagovoril. Kot je uvodoma dejal predsednik vlade, v zadnjih tednih skoraj ni dneva, da v katerem od slovenskih podjetij ne bi odpirali novih proizvodnih kapacitet, ali polagali temeljne kamne za nove investicije, ki so manjše ali večje. “Danes smo se zbrali ob eni večjih investicij in najlepša hvala, gospod Filo, ker investirate v Sloveniji in v enem od najlepših koščkov naše države,” je dejal premier in dodal, da ko je bil prvič v Sladkem Vrhu, se mu je zdelo, da je to eden od biserov Slovenije, pri čemer je bil vesel, da v tem biseru ni le naravnih lepot, temveč da se tu ustvarjajo dobro plačana delovna mesta, ki so edina realna osnova tako socialne politike kot blaginje.

“Za nami je precej zahtevno in naporno leto, ko smo se spopadali z epidemijo. Na samem začetku tega spopada je v številnih državah zahodnega sveta ta epidemija pokazala, da nekatere stvari niso samoumevne. V ekonomsko najmočnejših državah je prve tedne zmanjkovalo higienskih izdelkov, in to celih palet izdelkov, kot jih proizvaja Paloma, in takrat smo se zavedeli, da nekateri izdelki niso nekaj samoumevnega, ampak da je to tudi eden od simbolov civilizacije. V Sloveniji je to dejstvo že 140 let od prvih začetkov Palome, v prihodnje bo to še toliko bolj pomembno,” je dejal predsednik vlade. Po njegovih besedah je pomembno, da imamo določeno proizvodnjo tudi doma oziroma znotraj EU, da takrat, ko je kriza, naenkrat vsega ne zmanjka.

“V državnem zboru je prvi paket protibirokratskih ukrepov, ki bodo pomembno skrajšali postopke”

“Naš pogled na investiranje in globalne trende ter delovanje globalnega trga, je epidemija v veliki meri spremenila. Ni več pomembno, da nekaj proizvajaš čim ceneje in kjer koli na svetu, temveč je pomembno, da je to realno dostopno tudi takrat, ko se logistične verige trgajo,” je dejal Janša. Predsednik koalicije je poudaril, da slovenska vlada v prihodnje načrtuje bistveno izboljšanje poslovnega okolja za investicije in podjetništvo nasploh. “V državnem zboru je prvi paket protibirokratskih ukrepov, ki bodo pomembno skrajšali postopke in odpravili vse tisto, kar je birokratska navlaka pri tem, da nek projekt dejansko umestimo v prostor, izpolnimo vse okoljske in ostale zahteve in kljub temu to naredimo v realnem času, ne pa, da to traja leta in leta in da vsak, ki ima nek interes, vtika polena v kolesje zato, da se nekaj ne zgodi,” je dejal premier.

“V državnem zboru je tudi obsežen predlog davčnih sprememb na podlagi katerih želimo ljudem zagotoviti večje plače, brez tega, da bi se povečalo stroške za podjetja, z nižjimi davki in nižjimi obremenitvami, še posebej za tiste z več znanja in z znanji, ki so bolj konkurenčna za to, da bo tudi takšna investicija in delovna mesta, ki jih ustvarjamo dejansko obdržala zaposlene z več znanja doma in da ne bo odločalo nekaj evrov manjših davkov ali večje plače takoj čez mejo,” je dejal predsednik vlade in dodal, da je to namreč dvojna izguba za državo, zaradi česar se je vlada tega tudi lotila. “Če bo zadostna večina v državnem zboru, bodo konec tega leta oziroma v začetku naslednjega leta vse plače zaposlenih v slovenskem gospodarstvu večje. Tiste, ki so sedaj primerljivo evropsko gledano še toliko bolj deprivilegirane, pa še občutno večje, kar bo omogočilo tudi večjo konkurenčnost Palome,” je dejal premier. “Slovenija letos praznuje 30-letnico lastne državnosti in skupni rojstni dan.”

“Več investiramo tam, kjer so realne potrebe, da smo inovativni, da varujemo okolje in zagotavljamo dobro plačana delovna mesta”

“Največje darilo vsem nam ob tem rojstnem dnevu in prazniku je to, da delamo korake, ki večajo blaginjo slovenskega človeka,” je poudaril predsednik vlade in dodal, da je edina realna osnova za povečanje blaginje gospodarska rast. “Več investiramo tam, kjer so realne potrebe, da smo inovativni, da varujemo ob tem okolje in da zagotavljamo dobra plačana delovna mesta,” je izpostavil predsednik vlade. Ob koncu nagovora je premier vsem zaposlenim v Palomi in v holdingu zaželel čim višje plače, pa tudi čim več inovativnih idej, ki so realna osnova za povečanje dodane vrednoti, vodstvu pa je zaželel čim več zadovoljnih kupcev, poslovnih uspehov in še naprej veliko poguma pri nadaljnjih naložbah. Ob koncu slovesnosti je sledil simbolni prerez traku pred zagonom novega papirnega stroja, zbrani gostje pa so si ogledali tudi proizvodni obrat in nov papirni stroj, ki so ga z današnjo slovesnostjo predali svojemu namenu.

Vir: UKOM

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Nov Golobov ‘mimostrel’ – še pred dnevi hvalil vitalnost Bidna

Premier Robert Golob je še pred nekaj dnevi hvalil...

Ne bo jim uspelo ustaviti preiskovanja energetskih poslov Roberta Goloba

Dlje časa smo lahko poslušali o obstoju sumov, da...

Podizvajalci vladajočih, ideološka vojska in udarna pest vladajoče levice

Slovenijo vodi "koalicija s civilno družbo". Predsednik vlade Robert...

Kako so zmerne sile pripeljale (skrajno) levico do zmage?

Razplet nedavnih predčasnih parlamentarnih volitev v Franciji, ki jih...