Ko politični voditelj sproži politično krizo v zelo napačnem trenutku!

Minister za zdravje Aleš Šabeder se ne zaveda resnosti pandemije koronavirusa. (Foto: STA)

V Italiji so čez vikend razglašali izredne razmere, odpovedovali nogometne tekme, angažirali so policijo in celo vojsko za pomoč pri vzdrževanju karantene celih mest, odpovedovali pouk in skrajšali celo beneški karneval. Pri nas pa je minister za zdravje Aleš Šabeder povedal, da ne želi, da bi koronavirus postal politična tema. Pozive proti politiziranju so pošiljali tudi drugi predstavniki vlade. Vidimo te pozive tudi v velikih medijih.

To je bilo precej nenavadno, ker koronavirus je politična tema, zadeva vodenje države in skupnost. To nikakor ni verska tema ali kakšna kulturna ali športna. Slovenija pa ima težavo, ker je premier Marjan Šarec konec januarja odstopil celotno vlado in se ministri ob svojem delu zdaj ukvarjajo še z iskanjem služb in novih priložnosti.

Je virus verska tema?
Cilj držav, kjer primerov okužb s koronavirusom še ni, je praviloma najprej zmanjšati možnost, da bi do okužb prišlo. To države dosežejo z omejitvijo in nadzorom tistih, ki potujejo iz in v področja z okužbami in z osamitvami tistih, ki bi lahko prenašali okužbo. V Sloveniji ukrepov, vsaj javno, na tem področju ni bilo zaznati.

Premier v odstopu Marjan Šarec in njegov minister za zdravje Aleš Šabeder. (Foto: STA)

Na južni meji nam v državo mimo mejnega nadzora množično vstopajo migranti, ki prihajajo iz rizičnih območij, eno od znanih je, denimo, Iran. Vlada doslej ni nič naredila, da bi to omejila. Je pa mejo proti Iranu čez vikend zaprla Turčija. Ni pa jasno, koliko je okužba že prešla mejo. Podobno čez vikend ni bilo jasnih informacij, kako se bo oblast odzvala na dogajanje v Italiji, s katero smo močno povezani.

Statistika ugotovljenih prehodov meja na črno v januarju pretežno s Hrvaške (dejansko jih je bilo več, ker vseh ne ugotovijo) je bila takšna:

Ilegalni prehodi so se v primerjavi z letom prej januarja povečali za 84,8 odstotkov.

Če bo do okužbe v državi prišlo, kar se bo prej ali slej zanesljivo zgodilo, bo po izkušnjah drugod glavna težava zagotoviti dovolj zaščitnih sredstev za zdravstvene delavce, policijo, vojsko in tudi ljudi in dovolj karantenskih in siceršnjih nastanitev v bolnišnicah, da se tam okužba ne bi širila med bolnimi, kot se je na začetku na Kitajskem in da bi lahko oskrbeli veliko število okuženih, ki potrebujejo nujno pomoč. Vlada bo sčasoma morala reagirati tudi na sekundarne posledice dogajanja, imelo bo zelo verjetno tudi velik učinek na posle in gospodarstvo.

Reakcija vlade predvsem zavračanje Janše
Reakcije iz slovenske vlade, da se ne sme politizirati, so bile predvsem posledice opozoril opozicijskega voditelja Janeza Janše v soboto, da ni opaziti, da bi vlada kaj delala. Tega opozorila:

Po tem so se v vladi vsaj zbudili z izjavami za javnost in v nedeljo povabili novinarje na pogovor. Celo svarila proti politizaciji so boljše kot nič. Predstojnica infekcijske klinike Tatjana Lejko Zupanc pa je novinarjem politiko države do ljudi, ki prihajajo iz okuženih območij, opisala tako: “Če so bile osebe na epidemiološko trenutno vročih območjih, naj se opazujejo in posvetujejo z zdravstveno službo.” Pogovor sveta za nacionalno varnost, ki ga je predlagal Janez Janša, za zdaj ni sklican. Zadnja grafika širjenja virusa, ki jo dnevno objavlja svetovna zdravstvena organizacija, je takšna (uradni podatki nikakor niso popolni):

 

Celotno preglednico, iz katere je grafika z vsemi podatki, lahko preberete tukaj: Svetovna zdravstvena organizacija: 34-covid-19

Peter Jančič, Spletni časopis

 • milanček

  Slovenci imamo srečo, mi imamo največjega strokovnjaka v medicini, moderndorferja, nič bat, ta bo vse poštimal! Kitajska je za njega že poslala avion!

  • zaslosds

   Upam,da res bodo poslali avion in to čim prej.

  • lokec

   Ali ni Moderendorfer zdravnik?

   • milanček

    3xdr! zato mu cerar ne seže do kolen, on je dobil naziv dr. za 24. rojstni dan!

   • tomven

    Predvidevam da je to vprašanje hec…

   • Simon Rožič

    …doktor za prenašanje nočnih posod,,,,in odpiranje go..ca!

   • DEATH TO COMMUNISM

    Ta levuharski parazit je medicinski brat…

   • franci7

    brat

 • mona lisa

  Naši butalci niso sposobni voditi niti kurnik kaj šele države. Janša reši nas pred paraziti, migranti in naredi čimprej strategijo za borbo proti koronavirusu. Tega Šabedra in Šarca pa na prvi k…….. r.

  • if

   Če prevzamejo vodenje kurnika, bosta korona virus in virus ptičje gripe mutirala v bolj uničujoč tip virusa.

  • Simon Rožič

   …res težko bo pokidal ves ta gnoj ! Res je junak če se tega loti!

   • Marija

    Kaj mu ne blmo pomagali?Vsak na svojem dvorišču pokida po občinah itd.Drugace ne bo šlo.

 • Unikatna

  Virus ne bo izbiral….

 • Antonius

  Izjava Šebedra, da širjenje smrtno nevarnega koronavirusa ni politični problem nam dokazuje, da je cepec Šarplaninšek v vladno ministrstvo povabil butlna.
  Vse, kar je področje in vsebina dela vlade je politika.
  Zdaj lahko celo najbolj neodločni volivci spoznajo, da izvoljena anti-Janša koalicija niti ne ve, kaj je, čemu služi, politika. Že antični Grki so bili pametnejši tudi od Šebedra.
  *Še bedra* na pujsku vedo čemu služijo, minister Šebeder pa ne ve, čemu služi v politiki, zdravstveno ministrstvo.
  SDS, NSi-kd, SLS+NSL, GAS in DOM so stranke, ki bodo po volitvah lahko dale anti-Janševim vedeti, kaj je politika. Podprite jih na volitvah.

  • Vera

   Z vsem drugim se strinjam z vami, samo stranke DOM prosim ne omenjajte več, ker je še samo na papirju,če sploh.

   • rrrrr

    To pa ne bo držalo, draga Vera. Stranka DOM se že mrzlično pripravlja za naslednje volitve.
    V evropski parlament leta 2024…

    • Vera

     Brščič in Norma ?

     • rrrrr

      Ne, Črnčec in Lucija Ušaj..

     • Vera

      Ta dva sta še hujša – hudobna .

   • Antonius

    Spoštovana Vera, Brščič je bil v svoji nameri naiven, pokvarjenka ob njem je bila pa podtaknjena Ušajka. Najprej se je udinjala SDS, kjer so njeno početje razkrinkali, en teden kasneje je imela pa že vse dogovorjeno v DOMu pri Brščiču.
    Z njo sem govoril pred volitvami na lj. Tromostovju, zato vem, kakšne ambicije je imela.
    V Reporterju ste lahko brala njeno izsiljevanje Janše in SDS, kaj vse skrivano umazanega, da bo dala v javnost.
    Danes je stranka DOM brez izstopljene Ušajke nekaj povsem druga. *rrrrr* ima povsem prav, Črnčec in Ušajeva sta bila kompanija.

    • Vera

     Se opravičujem, toda Ušajeva še ni nehala s kritikami na Reporterju.

     • rrrrr

      To pa drži, draga Vera. Ušajeva tam skupaj z Igorjem Kršinarjem in Majo Sunčič ustanavlja novo ligo: Ligo adijo !

  • Janko Lisjak

   Podreti govna ja pa se kej

  • milanček

   tako je, tega prasca je treba takoj ustreliti, on se igra z celotnim narodom Slovencev! kreteni Slovenci, po toči zvoniti je prepozno! zavedni Slovenci, takoj moramo ukrepati, ne odstraniti to golazen, potolč jih moramo! zakaj, zato ker manipulirajo z nami in našimi potomci!

 • Andrej

  Ni pomembno, če vsi pocrkamo. Edino pomembno je, da ni Janša. To je logika skrajnih levakov. Kako morete dopustiti, da sami sebe imenujejo sredinski? To so sami skrajneži.

 • pajot

  Tile idioti se trenutno še usklajujejo.
  s tem so hoteli povedat,da so popolni analfabeti,tako glede tega virusa,kot tudi glede vodenja države.
  Vse tiste,ki so jih volili,je lahko samo sram.
  Pa jih ni,ker so po duši in razmišljanju enaki njim.

 • Foglof Tunek

  Čujte, edini virus v Sloveniji je SDS virus !!!… Zdravilo že poznamo…smo ga že imeli leta 1945 !!!

  • tohuvabohu

   Slovenijo je leta 1945 napadel eritrovirus, ki povzroči rdečke. Zbolelo je vsaj 5% prebivalstva! Oblast je 45 let še pospeševala širjenje virusa. Večina obolelih se je potem pozdravila in okrevala, ostaja pa še precejšnje število neozdravljenih zlasti v državni upravi, sodstvu, šolstvu in medijih. Škoda, ki jo Sloveniji povzročajo nezdravljeni rdečkarji, je nepopisna.

 • if

  Koronavirus v primerjavi z razvojem izbruha drugih virusov.
  https://9gag.com/gag/ao5A322

 • DEATH TO COMMUNISM

  Pizda, kako katastrofalno nesposobno vodstvo imamo!!! Saj od levuharjev tako ali tako česa drugega ne moremo pričakovat…

 • rrrrr

  Ne kritiziranje. Zdravstveni minister Šabeder je prava reklama za zdravje.
  Že na sliki izgleda, kot bi uspešno preživel kugo, špansko in ptičjo gripo, vodene koze, opičjo psoriazo ter korona virus. Vsako posebej in vse skupaj.

  • pajot

   Ha,ha,ha…

  • DEATH TO COMMUNISM

   Izgleda kot nesposobna baraba. Namesto, da bi izdal ukaz, da si ljudje nabavijo maske proti korona virusu, katere bi vlada zagotovil po zelo nizki ceni in jasno in javno povedali kakšne ukrepe naj narod uvede, vključno z obveznim nošenjem maske, če so v javnosti pod kaznijo 500eur, če je nimajo, se ti paraziti pregovarjajo o treh pizdah materinih!

   • alojz

    Saj nam jih bodo kitajci vrnili. Rabljene.

  • Joc 52

   Ja, res je, kje so tega najdli….kot bi ga iz kravje riti potegnili

 • tomven

  Skrbi me, da imam Corona virus… Nikakor ne morem prešaltati na Union al pa Laško…

  • pajot

   Poskusi s Pilsner Urquell.

  • pupa

   Uporabljam preventivo in sicer vsako jutro kot prvo razkužim usta z eno čajno žličko tropinovca. V vsako jed kamor paše uporabim po en feferonček.Te stvari so za viruse vseh vrst smrtno nevarne. Če mene strese ko to uživam si lahko mislite, kaj to pomeni za en nevidni virus. To vam ne bo svetoval noben zdravnik niti farmacevt(biznis je biznis).
   Problem nastane pri otrocih, ker je ta terapija nesprejemljiva.

 • Simon Rožič

  Le kam se je minister skril,
  se v klobčič je strahu zavil;
  zdaj cvili, maha, moleduje
  še kakšno plačo zase snuje?

  Cerar je maske podelil,
  še svojo kmalu bo zgubil,
  da bi za svoje maševanje,
  rešil svoje vladno sranje….

 • šmentanamuha

  SDS je vakcina za take kot je Tunek in njegova skupina rdečih virusov.. Potrebna bosta vsaj dva odmerka, da bo prijelo..

 • RATATA

  Yugoslavija s korona virusom nima problema.
  Tukaj je problem komunistični virus, ki je mnogo bolj trdovraten.

  • šmentanamuha

   Za te bosta potrebna vsaj dva odmerka Janše na vladi.

   • RATATA

    Problem je le to, da niso popolnoma vseh počistili, ko so imeli lepo priložnost in nas je ostalo ene par, ki to opazimo in povemo.

 • Hribouc

  Očitno, da bo treba postaviti gavge!
  Ti prekleti nesposobneži, kriminalci!

 • Kalabicnikola

  Koronavirus ?šala mala…JanševikiSDS je veliko hujši.

 • Olga101

  To se dogaja pod levičarsko vlado, ki jo je pomagala ustvariti Angela Merkel!

 • Gren

  KOMUNISTI SO HUDIČEVA ZALEGA !

 • Janko Lisjak

  Kaj se vi kristjani bojite toliko virusa saj boste eno zmolini in bog vas bo varoval

  • Kapodistrias

   Kar bo bolj učinkovito kot ukrepi slovenske vlade.

   • Janko Lisjak

    Posebaj ce bo nova vlada hitro si bodo nabasali v zepe v imenu virusa

    • Kapodistrias

     Kaj takega so sposobne samo levičarske, izključevalske vlade.

     • Janko Lisjak

      A seveda zato pa sds ima cez hit gorico, sž
      ….

 • mona lisa

  Izjava Šabedra je debilna in za kazensko ovadbo.

 • milanček

  za očiščenje Slovenije je samo en recept, ne ccal,ampak bajonet!

 • Stajerka

  ….ja, ni šefa…..ni panike…..eni so tako polni sami sebe, da mislijo, da se jim bodo še rampe pričele umikat :))

  naj bi nekdanji predsednik države Milan Kučan minuli petek povzročil prometno nesrečo……… naj bi se nesreča zgodila dopoldne, ko je Kučan sredi bežigrajske Zupančičeve jame zapuščal zasebno kliniko Kirurgija Bitenc, oziroma garažo. Trčil naj v izhodno rampo, in potem še nazaj, ker ga je odbilo, v avto za njim. Kučanov avto, kjer so se sprožili tudi airbagi, naj bi bil tudi precej poškodovan.

  • Joc 52

   Filmcek, naredi filmcek bi rekla barbika – to bi bilo za pogledat