fbpx

Državna skrivnost razkrita – žico bodo postavili na celotni južni meji

Foto: STA

Velika državna skrivnost je bila dokončno razkrita. Žičnata ograja bo postavljena po celotni dolžini južne državne meje. Na ministrstvu za notranje zadeve zatrjujejo, da je ta ukrep samo začasen in da bo ograja odstranjena, ko bo begunski val popustil ali pa se bodo begunci preusmerili v druge dele Evrope.

Državni sekretar na notranjem ministrstvu Boštjan Šefic je na novinarski konferenci povedal, da bo Slovenija z žičnato ograjo zavarovala celotno južno mejo. Šefic je poudaril, da je namen “tehničnih ovir” uravnavanje migrantskega toka, njihov cilj pa nadzor nad ilegalnim prehajanjem meje.

Varnostna ograja je popolnoma upravičena
Šefic je o postavitvi ograje dejal, da je glede na slabe izkušnje ta usmeritev popolnoma upravičena. Poudaril je, da smo v zadnjih dneh prejeli napovedi, da bomo lahko priča »južnim variantam« migracijskih poti, kar pomeni, da lahko migracijski tok pride v državo na drugem koncu. Zato je treba ukrepe sprejemati za celo državo in od tod odločitev, da se zavaruje celotno mejo.

Ograjo že postavljajo
Do torka so, po besedah Šefica, postavili 137 kilometrov ograje, in sicer na 36 različnih krajih. Ograja trenutno stoji od Gibine v Razkrižju do Dragonje v Kopru. Dodal je, da slovenska meja ostaja sicer odprta, a nadzorovana. Prepričan je, da bodo s tem ukrepom prispevali k zagotavljanju stabilnosti in varnosti v državi.

Slovenija bo morala omejiti vstop v državo
Šefic je povedal tudi, da bodo v prihodnjem tednu ocenili položaj in začrtali nadaljnje aktivnosti glede prihoda migrantov. Na ministrstvu ocenjujejo, da bo migrantski tok, če ne bo novih okoliščin, v prihodnje enako močan. Če pa bodo Nemčija in druge države omejile število beguncev, ki jih bodo sprejele, bo to vplivalo tudi na aktivnosti Slovenije. “V tem primeru bomo vstop v državo morali omejiti,” je še povedal Šefic.

Bo ograjo še naprej postavljalo podjetje Minis?
Postavlja pa se tudi vprašanje, ali bo vlada še naprej vztrajala pri svojem sumljivem poslu s podjetjem Minis iz Žalca. O podjetju Minis in možnosti korupcije pri tem poslu smo že poročali. Posel je sumljiv in bi bilo neodgovorno, da bi vlada pri njem vztrajala. V SMC še vedno vztrajajo, da podjetja ne poznajo, kljub temu da je imelo do nedavnega sedež v isti stavbi kot lokalni odbor SMC.

A. R., STA