Svobodnjaki nad obcestne branjevke

Datum:

Očitno za “sončne kralje” veljajo ena pravila, za malega človeka pa druga. Namesto, da bi se država bolj posvečala resnim kršitvam s področja finančnega kriminala in davčnih utaj, preganja obcestne branjevke, ki v žuljih in znoju garajo za vsakdanji kruh.  

Pred časom smo poročali o astronomski nezakoniti plači Roberta Goloba (tukaj in tukaj). Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan se objema z županom Zoranom Jankovićem, ki so mu odpisali že več kot 50 milijonov evrov. Vse več denarja delijo nevladnim organizacijam, zato pa je treba toliko bolj ožemati in nadzirati malega človeka. Gre za pomemben indic, da drvimo v totalitarizem. Komercialna POP TV poroča, da se je Finančna uprava (FURS) nazadnje lotila obcestnih prodajalcev sadja in opravila preko 60 nadzorov. Dvema pravnima osebama je bila izrečena prepoved prodajanja. Lani je bilo sicer opravljenih preko 250 nadzorov stojnic za 113 različnih pravnih oseb.

V 31 odstotkih so nadzorniki ugotovili kršitev s področja izdaje računov in njihovega potrjevanja na davčnih blagajnah. Nadzor je ugotovil tudi nepravilno vsebino računov, delo na črno in davčne nepravilnosti. Vodenih je bilo 65 prekrškovnih postopkov, skupna višina izdanih glob je znašala 235.750 evrov. Letos so nadzor začeli dejavneje izvrševati pretekli mesec, torej ob začetku sezone prodaje sadja. Opravljenih je bilo 60 nadzorov pri 20 davčnih zavezancih, zlasti na Primorskem. Poostren nadzor pa je v regiji potekal tudi prejšnji konec tedna.

Dvema pravnima osebama je bila izrečena prepoved opravljanja dejavnosti, ugotovljene pa so bile tudi druge davčne kršitve. Pri enem od zavezancev so nadzorniki ugotovili, da davčnemu organu ni poslal podatkov za 767 izdanih računov. Oblast se ni sposobna lotiti resnega finančnega kriminala in davčnih utaj, odira pa siromaka. Zakaj za elito veljajo drugačna pravila, je pred časom iskreno pojasnil Zoran Janković. Na podoben primer smo opozorili že v času Cerarjeve vlade. Davčni inšpektor je pod krinko kupca branjevki za vejico peteršilja v vrednosti 1,50 evra, prodano brez računa, izrekel kazen 3000 evrov globe. Več tukaj.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Globalni digitalni kolaps: v Krki izpad celotnega računalniškega sistema

Uporabniki Windowsa po vsem svetu se srečujejo s t....

Trump ob koncu konvencije RNC napovedal deportacijo nezakonitih priseljencev in podpornikov Hamasa

Donald Trump je tudi uradno republikanski predsedniški kandidat. Nominacijo...

Ministrica se še naprej trudi razdeliti neuporabne Linux računalnike

Ministrica za digitalno preobrazbo  Emilija Stojmenova Duh bi morala...

Vlada želi davčno uničiti še eno priljubljeno obliko podjetništva

Vlada Roberta Goloba pripravlja nov predlog zakona o dohodku...