Vlada bi zdravnike omejevala z odloki, Fides pa: To je nezakonito!

Datum:

Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel se je končno vrnila iz dopusta. Vsi smo z nestrpnostjo čakali, kaj bo rekla in kako bo rešila zdravstveno krizo, ki si jo je vlada sama povzročila. Kaj smo namesto tega dobili? Napoved odloka, ki dokazuje, da vlada, sploh ministrica, v resnici nima pojma o delovanju zdravstvenega sistema. Centralno-plansko namreč želijo določiti, katere dejavnosti so tudi med stavko obvezne, medtem ko se osnovne problematike sploh ne lotevajo.

Ministrstvo je namreč sprejelo nabor storitev, ki morajo biti opravljene tudi med stavko. Z odlokom.

Glede na odločitev vlade bodo morali tako zdravniki ne glede na stavko opraviti vse storitve, na katere so pacienti napoteni s stopnjo nujnosti zelo hitro, storitve za vse ranljive skupine, tudi invalide, izdajo bolniških potrdil in bolniških listov, napotitve pacientov na nadaljnje zdravljenje in zagotavljanje informacij o zdravstvenem stanju oskrbovancev v domovih za starejše in posebnih socialnovarstvenih zavodih ter druge storitve, potrebne za uveljavljanje pravic iz socialnih zavarovanj.

Vlada se bojda bori za višje cilje, videti je, da gre za iskanje kreposti

Vlada trdi, da je cilj zaščita ljudi in njihovih temeljnih človekovih pravic, kot jih določa ustava. Invalidi imajo hude omejitve dostopnosti do zdravniških pregledov za podaljšanje vozniškega dovoljenja, stavka Fidesa pa, da nikakor ne more biti razlog za neizvajanje teh storitev.

Takšna uredba je seveda le iskanje kreposti in uganjanje levemu delu javnosti, ki za vse krivi zdravnike. Vse naštete storitve zdravniki v resnici že ves čas opravljajo, saj bi se sicer kolaps zdravstvenega sistema zgodil v enem tednu. Poleg tega se postavlja še zanimivo pravno vprašanje – v prejšnji vladi sta ustavno in vrhovno sodišče v svojem boju proti desni vladi zacemetirali pravno prakso, da se z odloki ne sme vladati, če se na tak način kratijo pravice iz zakonodaje. Bo slovensko pravosodje tudi zdaj, ko je na oblasti leva vlada, znalo biti enako odločno?

“Se pravi, da je vlada še daleč od uvida, da bo treba ukrepati s konkretnimi rešitvami; še vedno “jaha” na valu, kako je treba samo “lene zdravnike” nagnati delat, ljudje pa bodo ploskali. In sploh jim nič ne pove podatek, da so zdravniki v času stavke opravili celo več storitev, kot pred njo. In da ima zdravnik v eni uri še vedno samo 60 minut časa ne glede na to, kaj pravi odlok. #brezuvida #brezrešitev” je na socialnem omrežju X zapisal zdravnik Rok Ravnikar.

Videti je, kot da vlada dojema zdravnike kot nasprotnike, ki jih je treba z ukano pretentati in jim onemogočiti ali pa vsaj trajno pohabiti njihovo pravico do stavke. Jasno je, da bo zdravstvo doživelo kolaps tudi, če se odloki  uveljavijo, saj k kolapsu zdravstva po večini pripomorejo nenujne zadeve, ki se bodo v času stavke kopičile.

Prav tako vlada povsem prezre dejstvo, da je edini razlog za stavko ta, da vlada ni upoštevala že podpisanih dogovorov z zdravniki.

Janša ponudil rešitev

Prvak opozicije Janez Janša medtem za omrežju X ponuja rešitev v treh korakih.

1. VZPOSTAVITEV KREDIBILNE AVTORITETE POGAJALCEV:

Pogajalsko ekipo Vlade naj končno prevzame predsednik vlade Robert Golob.

2. POVRNITEV ZAUPANJA

Vlada prizna dvakrat podpisane zaveze v letu 2023 in se opraviči javnosti, zdravnikom in sindikatu Fides, ker jih ni uspela uresničiti, ter pojasni razloge za to.

3. DOLOČITEV ČASOVNEGA OKVIRA IN TEMPA POGAJANJ

Zaradi resnosti razmer se pogajalski ekipi srečujeta vsak dan ob isti uri, vse dni v tednu neprestano do končnega dogovora.

Začetek umika soglasij

Medtem so se začele priprave za začetek napovedanega uveljavljanja umikov soglasij zdravnikov za nadurno delo, saj si po ustavi zagotovljeno zaslužijo počitek, ki jim ga podpisani dogovori ne nudijo. Vodstva bolnišnic in zdravstvenih domov se  pripravljajo na reorganizacijo, ki bo potrebna, potem ko bodo v petek začeli veljati umiki soglasij za nadurno delo zdravnikov, ki so se v okviru stavke odločili za to potezo.

V zdravniškem sindikatu Fides trdijo, da se bo za umik soglasij za nadurno delo odločila več kot polovica slovenskih zdravnic in zdravnikov, na ministrstvu za zdravje pa pravijo, da je v bolnišnicah soglasja umaknilo približno 30 odstotkov, v zdravstvenih domovih pa okoli 20 odstotkov zdravnikov.

Po umiku bodo po besedah predsednika Fidesa Damjana Polha zdravniki delali največ 48 ur na teden, kar pomeni do največ 8 nadur. Prav tako ne bodo delali več kot 16 ur neprekinjeno. “To je povsem skladno z evropsko direktivo o delovnem času,” pravi.

Nekatere državne institucije so zdravnikom preklicala soglasja za delo pri drugih izvajalcih (s tem so želeli škodovati tistim, ki popoldne delajo v zasebnih ambulantah), a so na koncu nekatere javne zdravstvene institucije opozorile, da bi v tem primeru tudi javne ustanove ostale brez zdravnikov, saj številni zdravniki delajo tudi v njihovih institucijah.

Vojna zdravniki in vlada

Po ukrepih vlade in javnih zdravstvenih ustanov (ki so polni vodstvenega kadra GS) je torej sklepati, kot da se pogajajo le še s figo v žepu, njihov edini cilj pa je – kot piše eden od medijev – da “stopijo zdravnikom na prste”. Sploh se več ne pogovarja o prelomljenih obljubah. Na koncu bomo na slabšem bolniki, ki plačujemo okrog 350 evrov na mesec, dobimo pa venezuelsko zdravstveno storitev.

Fides – to je nezakonit ukrep 

Na vladni odlok o storitvah, ki se morajo opravljati tudi med stavko, so se ostro odzvali v sindikatu Fides.

Današnje določanje obsega zdravstvenih storitev z novim odlokom je nezakonito, so sporočili v izjavi za javnost. Z njim se posega v ustavno in zakonsko urejeno pravico do stavke. V sindikatu Fides namreč ne vidijo pravne podlage, na kateri bi lahko vlada z odlokom določala obseg zdravniških storitev, ki sodijo v minimum delovnega procesa in s tem širila zakonsko določen obseg minimuma delovnega procesa.

Zakon o stavki v 2. odst. 7. člena določa “Z zakonom ali na zakonu temelječem odloku skupščine družbenopolitične skupnosti, ki določa dejavnosti in dela posebnega družbenega pomena, se predpiše način zagotavljanja pogojev iz prvega odstavka tega člena.” Ta določba torej predvideva možnost, da se način zagotavljanja minimuma delovnega procesa določa lahko tudi z odlokom, vendar mora ta odlok temeljiti na zakonu, kar pomeni, da mora biti za takšen odlok oziroma določanje načina zagotavljanja pogojev z odlokom podlaga (pooblastilo) v zakonu. Takšnega pooblastila pa ni ne v zakonu o zdravstveni dejavnosti in tudi ne v določbah zakona o zdravniški službi, ki oba konkretno določata skladno s pooblastilom iz 2. odst. 7. člena Zakona o stavki nabor zdravniških storitev, ki sodijo v minimum delovnega procesa tekom stavke.

Vlada se sedaj po mnenju Fidesa zelo očitno poslužuje nezakonitih postopanj in prisile za zaustavitev oziroma omejitev stavke.

I. K.

Sorodno

Zadnji prispevki

Streljanje v romskem naselju in kamenjanje policistov – Olaj: To je posledica neukrepanja vlade

"Odsotnost pripravljenosti vlade za sistemsko ureditev romske problematike se...

Soteska Vintgar v petek odpira svoja vrata

Soteska Vintgar, ena najprepoznavnejših in obiskanih naravnih vrednot v...

Krvav obračun v javnih sanitarijah v Celju

Celjski policisti so v nedeljo v enem izmed javnih...

Prihaja izrazita hladna fronta in sneg do 700 metrov nadmorske višine

V torek nas bo prešla izrazita hladna fronta. Dež...