Cenzura v Državnem zboru RS? Ali bi poleg denarja kdo rad pral tudi informacije o aferi #IranNLBgate?

Državni zbor RS (Foto: STA)

Včasih se lahko v naši ljubi Sloveniji upravičeno vprašamo, kako velik mora biti nek škandal, da mu bodo naš politični vrh in druge pristojne službe posvetile vsaj nekaj pozornosti. Ravno to se namreč dogaja v primeru spornih iranskih poslov v NLB. Gre za škandal mednarodnih razsežnosti, v katerega je vpletenih več vidnih slovenskih predstavnikov, ki še vedno vlečejo pomembne niti slovenske družbe. A zdi se, da to še ni dovolj, da bi se vsi pristojni intenzivno ukvarjali z razkrivanjem vpletenih in tudi kaznovanjem le teh.

Na seji državnega zbora bodo za delno zaprtimi vrati v petek le obravnavali poročilo v zadevi #IranNLBgate. Ugotovitve v izredno zahtevni in obširni vsebini bosta predstavila dr. Anže Logar, ki vodi preiskovalno komisijo, in mag. Branko Grims, ki vodi Komisijo za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb. Kot smo že pisali, bosta imela na voljo za predstavitev zgolj 15 minut, kar se verjetno nekomu, ki ga je strah ali nekaj skriva, zdi povsem dovolj, da ne bi bilo razkritega preveč.

Pa poglejmo, kako je mogoče v 15 minut stisniti naslednja dejstva, ki so curljala v javnost vse od junija letos.

Ko Iranec pride v slovensko banko
Gre za umazano zgodbo, ki se je odvijala v letih 2009 in 2010, ko je bilo prek Slovenije oz. konkretno prek banke NLB opranih za kar milijardo ameriških dolarjev. Prva rdeča luč, na katero moramo opozoriti na tem mestu je, da je bil denar nakazan iz banke v Teheranu, ki jo je Svet EU uvrstil na črno listo.

Glavni akter je iranski in hkrati britanski državljan Iraj Farrokhzadeh, ki je račun pri NLB odprl decembra 2008, prek NLB pa so poslovala tri njegova podjetja. Tuje banke, kot je na primer švicarska UBS, so sicer Farrokhzadehu in njegovim sodelavcem leta 2008 zaradi sumljivih transakcij zaprli transakcijski račun, takoj za tem pa so Iranci račune odprli pri NLB. Preveril jih v NLB ni nihče.

Mimogrede. V letih 2009 in 2011 je bil predsednik uprave NLB-ja Božo Jašovič, medtem ko so mesta članov v upravi zasedali tudi Marko Jazbec, Robert Kleindinst, Claude Deroose in David Benedek.

Spomnimo pa, da je denar šel naprej na več kot devet tisoč računov v ZDA, Nemčiji, Italiji in drugod po Evropi in svetu, plačila z računov pri NLB pa so šla tudi dvema podjetjema v Sloveniji, in sicer Acroniju in MLM.

Kdo je vedel?
Za nenavadno dogajanje v NLB je vedela Banka Slovenije, sklep o prepovedi poslovanja z Iranci pa je izdala šele 14. 12. 2010. Da je mera polna, sledi še zamik pri izpolnitvi te prepovedi, za katerega je NLB potrebovala celih devet dni, in sicer 23. 12. 2010. No, takrat je slavni Iranec že posloval prek ruskih bank.

Za pralnico denarja je vedela tudi Sova, saj je podatke o teh iranskih podjetnikih, kmalu po tem, ko so pri nas odprli račun, iskala tudi francoska tajna služba. Ukrepali niso.

Vedeli so tudi znotraj banke. Opozorila znotraj banke o pranju denarja so se namreč pojavila že zelo zgodaj v letu 2009, vendar je bila direktorica Sektorja za plačilni promet s tujino v NLB Alenka Korče tista, ki je govorila, da pri tem ni nič spornega. Neposredna navodila okrog vseh poslov Farrokhzadehovih podjetij je dajal Sandi Pibernik, vodja oddelka za poslovanje s tujino v NLB. Plačila so se izvajala vsak dan med 14. in 15. uro, dnevno je bilo od 40 do 50 nakazil na različne račune po svetu. Bankirji pa so kršili tudi interna pravila. Nakazila so namreč namenoma ponarejali, kajti dobivali so jih Jaka Racman, Miki Miška in Skopušnik. Več nakazil je bilo namenjenih tudi za večmilijonske nakupe fitnes opreme in podobno.

Kriminalistična policija je bila o celotni zadevi obveščena, ko je bila zgodba že končana.

Kaj pa politični vrh?
Predvsem skrb vzbujajoče je dejstvo, da takratni politični vrh molči. Takratni predsednik vlade Borut Pahor, predsednik države Danilo Türk, potem pa so tu še ministri France Križanič, Katarina Kresal in Aleš Zalar. Vsi naj bi bili podrobno obveščeni o primeru, a se očitno še kako radi držijo reka: “Molk je zlato.”

Ko se perejo tako veliko količine denarja, je namreč povsem mogoče, da se tu in tam kakšen evro založi ali pa pade v kakšen drugi žep.

Opisano je zgolj nekaj drobtinic ali če hočete, gre zgolj za osnovne informacije o zadevi, bolj kompleksnih niti ni naštetih. Kdo je pripeljal gospoda “Iranca” v Slovenijo, kdo je še vpleten, zakaj ni nihče ukrepal, kdo je še imel koristi, kdo bo odgovarjal, ali bo sploh kdo odgovarjal, kako je mogoče, da je do tega sploh prišlo? No, to zadnje je bolj vprašanje, ki si ga v zadnjem času v naši državi pogosto zastavljamo, hkrati pa niti ne pričakujemo več odgovora.

15 minut bo pa ja dovolj, da se predstavi kompleksno poročilo o tej zadevi. Mar ne?

B. O.

 • Osti jarej

  Zloraba proračunskih sredstev za financiranje referendumske kampanje, poziv koalicijskim poslancem k obstrukciji seje parlamentarnega odbora za obrambo, desant na košarkarsko igrišče v Carigradu, bizarno bilateralno srečanje s premierjem Butana v palači Združenih narodov … povsod en in isti igralec, predsednik vlade Miro Cerar. Ker mu oportunistični mediji v glavnem gledajo skozi prste, opozicija pa spi kot kralj Matjaž nekje globoko v polpretekli zgodovini, se marsikdo sploh ne zaveda, da je to, kar počne predsednik slovenske vlade, v bistvu hoja po robu ustavnosti in zakonitosti. /D.S./

  • Peter

   Dober članek, PortalPlus.

  • Stajerka

   Cerar deluje neustavno že od nastopa lastnega mandata…….

 • xtc

  Zagtovo pa morate vedeti ,da posli zagotovo niso šli brez blagoslova in dovoljenja Kučana,Isajloviča,Zemljariča in ostalih pomembnih akterjev levice.

 • Olga

  Vse “molčečneze” zapret, saj so zaradi svojih položajev objejtivno odgovorni, se jim bo že jezik razvezal!

  • domovina mili dom

   Omerta jim daje imuniteto.

 • Vojteh Dovč

  ŠE DOBRO DA IMAMO GRIMSA..DOBRO DA NI KANDIDIRAL ZA PREDSEDNIKA,,GA JA RABIMO V PARLAMENTU

  • tramal

   Spet ti ga je ušlo v hlače.Ker pa si bolj zabit ,ti povem po domače .Spet si se usral v hlače.

 • Ana Job

  TE DNI SE OBETA VELIK ŠKANDAL, KI SO GA NAREDILI KOMUNISTI V ZVEZI Z DRUGIM TIROM. ZNANO V PRIHODNJIH DNEH.

  PRISPEVEK V SESTAVLJANJU.
  TIK TAK

  • Osti jarej

   …sej stons tudi nekaj udarnega piše…menda…

  • domovina mili dom

   Do referenduma je že tik….tak. Tako bi morale informacije že tolči v butnglave buče.

   • Ana Job

    Je že ravnokar objavljeno pod člankom KDO JE KRIV, DA 50. 000 SLOVENCEV NI DOBILO OBVESTIL NA REFERENDUM.

    • domovina mili dom

     Kdor prebere ta prispevek, mu je jasno:
     https://www.portalplus.si/2381/ave-cerar/

     • Ana Job

      Katastrofa! Tega človeka bi bilo treba takoj spravit iz vlade!

     • domovina mili dom

      Ker smo cagavci. Reši nas samo horuk na ulicah močvirskega Paridola. Samo strah bo pregnal te rdeče zajedalce. Poglej kako so komiji spravili akademski intelekt v odvisnost, pa razni mirovniški para vojački, pa kvazi kulturniki. Vse to nagnat iz proračuna, da se rešijo spon. Res bomo rabili veliki pok, ki bo zbudil narod iz rdeče hipnoze.

     • Ana Job

      Zakaj niso vsi desničarji tega mnenja!

    • Janko Gedlička

     Kaže že tako, da bo potrebno izpodbijati veljavnost referenduma in ga ponoviti.

     • Ana Job

      Referendum bodo izpeljali, trdili, da je pravnomočen, potem pa bo prišlo do tega, da bo potrebno to dokazovat na Ustavnem sodišču, Evropskem sodišču za človekove pravice.. šele potem bo čez dve leti, dana sodba, da referendum ni veljaven in da mora država odpraviti krivice, vse skup bodo zabrisali pod preprogo, posameznikom pa se bodo opravičili in rekli, da da jim ni bila povzročena materialna škoda, za morebitno prizadetost, ob neljubem dogodku, pa se iskreno opravičujejo.

      V Avstriji v glavnem ljudje niso dobili glasovnic. Ali je potem to kakšen referendum? Trdijo pa, da so jih poslali 11.9.2017. DO DANES JIH NI!!!

     • Janko Gedlička

      Še kako prav imate. S svojo pronicljivostjo krepko pomagate k razbistritvi zamegljenega. Žal so udbomafijske naveze zelo trdne tudi na ustavnem sodišču. Ddr. Klemenu Jakliču ne ostane drugega kot pisati ločena mnenja, podkrepljena z znanjem , ki mu v Sloveniji ni para. Vsaj na ta način tudi prodira ozaveščenost o “ukradeni državi.”

     • Ana Job

      Čim pogosteje je treba narod ozaveščati o nepravilnostih in poslati, preverjene novice tudi na uredništvo Nove, da naredi prispevek. Da je dr.Klemen Jaklič na ustavnem sodišču, je pravzaprav za nas Slovence izjemna sreča, saj lahko o delu obvesti o evropsko sodišče, zato so se ga tako bali.

      Lep pozdrav

     • Ana Job

      Živjo, sem se pozanimala glede glasovnic v tujino :

      Stvari niso takšne kot sem si jaz mislila. Po novem zakonu o referendumu, ti glasovnic ne pošiljajo več, razen na željo. Ki mora biti pisna na DVK 14 dni prej.

      V Sloveniji dobiš avtomatsko na tvoj naslov vabilo. V tujino pa za referendume ne pošiljajo več glasovnic, edino za predsedniške in parlamentarne volitve. Če želiš dobiti glasovnico po pošti, moraš za referendum izrecno pisno zahtevati.

      Vse jim pride prav.

     • Janko Gedlička

      Lepo, da ste preverili. Bi rekel, da se “zakonodajalcu” splača ta sprememba, ker naši volivci v tujini mislijo s svojo glavo.

     • Ana Job

      Absolutno se jim splača tako ravnati. Janko, lahko me tikate, ni problema. ;-)

 • Osti jarej

  …ejga…ne štekam in pika….takle dnar,pa prav noben ni nič vedel…..ja,pa ja de……naj gredo to v vrtec nakladat

 • Stajerka

  z enim ušesom spremljam DZ…….in imam močen občutek, da vlado in SMC grabi PANIKA……velika PANIKA – očitno so dogodki zadnji dni pustili posledice :))))
  to kar pa počne Klemenčič, pa NI vredno dejanj in besed ministra, sploh za pravosodje…..to je huje kot za gostilniškim pultom v največji beznici na sončni strani Alp!!!

  • mginko

   “senčni strani Alp”, sončna stran je čez mejo

 • domovina mili dom

  Ko rdečidžihadisti sklicujejo izredne seje zaradi blagoslovljene vode, je to samo zato, da zmanjka časa za njihove kriminalne rabote.
  Doživljenski predsednik para vlade pa itak poskrbi, da to lutkovno gledališče izvršuje ukaze.

 • Franjo Trojner

  Mafijska država, mafijska posla!
  Visokoetični se pa vsak dan posebej trudi glavo potisniti čim globje v pesek, vun jo je potegno samo tisti trenutek, ko se je šel slikat na finale EP v košarki. Dominatni mediji, ki bi morali kričati so pa prodane duše, zadnjih 70 let in več jih najbolje plačuje politična levica. Molk akademikov je poplačan z dodatki za stalno pripravljenost in doža vrednim položajem, razkošjem, zato ne čutijo prav nobene potrebe zavzeti se za ubogo nategnjeno navadno rajo. Opozicija že z fanatično zavzetostjo, z nadčloveškim naporom in pogumom argumentirano z dokazi podkrepljeno kaže in opozarja na očitne kršitve ustave in iz nje izhajajoče zakonodaje, na totalni razkroj pravne države in razsulo pravosodnega sistema in organov pregona, ki se ukvarja samo še z pregonom kurjih tatovov in še to samo tistih tadesnih , predsednik države, leva vlada in vsa leva civilna gibanja pa nemesto, da bi se ukvarjala z pregonom zla, na vse legalne in nelegalne načine ustavlja opozicijo, ki na zlo v naši državi opozarja, te pa razumi, če moreš? Največji osli v tem šmornu smo volilci, bolj nas levi politiki v tej ali oni preobleki okrog prinašajo, več bremena ( beri davkov) nam nalagajo, bolj nas tepejo, slabše nam gre bolj jih volimo. Slovenci smo torej ljubitelji sado mazo, nam pa zgodovina govori in nas hkrati opozarja, da, ko nam pa sado mazo začne presedati postanemo v hipu brez vseh zavor in iz nas izbruhne brutalno nasilje, ki se ne pomiri z lepa, kar pa tudi ni dober obet za bližnjo prihodnost, mar ne?

 • tarantela

  No, če so člani SDS zraven, potem ni nič tajno…

 • Silka

  In ta baraba, ki je vse to vedel, je sedaj neki favorit za predsednika države. BANDA LOPOVSKA Z NASMEHOM !

  • Vojteh Dovč

   So vedle kar vse stranke.kako je pa prišlo v javnost.?

 • tramal

  Čas bi bil da prevzamemo nekaj muslimanskih zakonov za komuniste. Naprimer obešanje in sekanje rok lopovom..Tako se bi najprej rešili bande komunistične.

 • MEFISTO

  Vabil na plebiscit leta 1989 tudi ni dobila množica ljudi, zaradi česar je bila med njimi velika užaljenost.

  Seveda je tudi takratna oblast to storila “nehote in po pomoti”.

 • Janez

  TOREJ?
  JAZ O AFFERI ” IRAN NLB GATE” VEM LE IZ MEDIJEV !
  NEPOSREDNO
  – KER SEM TO VIDEL NA SVOJE OČI — PA VEM !
  Da
  JE EX FINANCE MINISTER SD dr. F. KRIŽANIČ DNE 2.6. 2017 okrog 16h – ŠEL MIMO
  LOKALA SLAŠČIČARNE MAKSIMARKET – KJER SEM JAZ PIL SOK !
  Šel je dr F. K. POD
  OKNA STOLPNICE CENTRALE NLB – GLEDAL V TA NLB OKNA.
  KAJ JE BILO NAPREJ – NE VEM. Le domnevam ,
  da je imel kak “randi” s kom od vodilnih v NLB.
  Sem pa na isti način videl dr. F. K. ITI POD OKNA NLB – VSAJ 3X ŽE PREJ !
  Čuden
  malone “vasovalsko-podokničarski” način vedenja dr. F. K.
  O
  TEM MOJJEM NAKLJUČNEM VIDEVANJU HOJE DR. F.K. POD OKNA CENTRALE NLB
  LAHKO PODAM URADNI OSEBI PISNO OZ. L.R. PODPISANO IZJAVO.
  V CENTRALI NLB IMAM SVOJ RAČUN
  – PA SEM DR. F.K. – JA NEHOTE VIDEVAL. Povsem resen zapis. L.r. J. KOMENDA

 • Viktorh

  Nič novega, nam pač vladajo levajzerji…

 • twin

  Zakaj imamo samo mi take probleme, Hrvati so šraufali boljne ladje za Gadafija, mislim da delajo tudi z Iranom, Nato se očitno ne meša oziroma stoji za tem, samo pri nas so to afere.
  Ja, seveda so prali denar prek banke, pa preko kakih igralnic verjetno, najlažje je po naključju izgubiti milijone. Dvomim, da je šel kdo sedet, sicer bi ga najbrž kak Pahor še oprostil, haha… kakšna dobra šala,a ne .)

  • Janez

   DOBRO
   OPOZARJAŠ – NA MOŽNOST ” PRA JA DENARJA – I G R A L N I C A H=CASINOJIH.
   JAZ
   SE NA TO NE SPOZNAM.
   A?
   DENAR VLOŽEN V IGRO V CASINOJU ,
   In PO DOGOVORU “IZGUBLJEN” SE TRETIRA – KOT ” ZNANEGA IZVORA” ? L..r. J. KOMENDA

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!