Golob dviguje plače sodnikom, degradira pa malega človeka!

Datum:

“Ni zime za eskime oziroma: režimi so vedno finančno nagrajevali svoje najzvestejše stebre, v našem primeru NVO z Metelkove ipd. (Jenull, Muki, Kovačeva …] ter sodstvo,” je zapisal Janša ob napovedani plačni lestvici sodnikov. Hkrati je opozoril, da gospodarstvo in upokojenci ostajajo prezrti. 

                   

Če si sodnik ali tožilec, se v tej državi, zlasti pod Golobovo vlado, cedita med in mleko. In to navkljub vsem zaostankom, pristranskemu, celo krivičnemu sojenju itd., kar nam znova in znova kaže Evropsko sodišče (tukaj). Seveda vseh sodnikov in tožilcev ne gre metati v isti koš. Toda vsaj deloma bo držalo, kar je pred leti za hrvaško TV izjavil Zoran Janković, ko je dejal, da nikdar ne bo zaprt, ker je bil na področju izvršilne oblasti “vedno največji nasprotnik politike Janeza Janše. Kot v potrditev izrečenega smo v začetku letošnjega poletja videli, kako se je prijateljsko družil s predsednikom vrhovnega sodišča Miodragom Đorđevićem.

Težave ne bi bilo, če bi se plače dvigovale vsem, ne le sodnikom in tožilcem!
Že naslednji dan pa je sledila oprostilna sodba v zadevi Stožice. Tako je, če imaš za prijatelje same vrhove (krivo/pravo)sodja (tukaj). Neki poznavalec razmer je pojasnil, da je pri nas sodstvo uzurpirala sodna oligarhija. Morda še bolj odvratno pa se zdi županovo “golobčkanje” s pravosodno ministrico Dominiko Švarc Pipan na neki borčevski proslavi (tukaj in tukaj). Nedotakljivi Janković je namreč simbol (krivo/pravo)sodja. Če pade Janković, je to tudi začetek konca sodstva, kot ga poznamo, in ki je po meri tranzicijske buržoazije. Ravno zato Janković ne sme nikdar v zapor. Ključ do uspeha pa je antijanšizem, tudi ko gre za sodniške toge.

Golob dviguje plače svojim “podpornim stebrom” – sodnikom. (Foto: posnetek zaslona)

Golob podpira “stebre tranzicijske levice”: sodstvo, tožilstvo in Niko Kovač itd.
Predsednik vlade Robert Golob ga očitno utrjuje z dvigom sodniških plač, medtem ko na malega človeka pozablja. Prvak opozicije je opozoril, da “problema ne bi bilo, če bi se plače zaradi visoke gospodarske rasti dvigovale vsem zaposlenim, tudi sodnikom in tožilcem”. Dodal je še, da Golob dviguje plače le “podpornim stebrom tranzicijske levice”, po drugi strani pa zaposlenim v gospodarstvu in upokojencem namenja le visoko inflacijo in draginjo. 

Kako se je impulzivni premier “zaplezal” z obljubo o 600 evrih povišice
Spomnimo: v začetku letošnjega leta je Golob na občnem zboru Slovenskega sodniškega društva napovedal reformo plačnega sistema s posebnim plačnim stebrom za sodstvo oziroma pravosodje. Vsem funkcionarjem v pravosodju je namreč obljubil dodatnih 600 evrov. Še bolj pa bode v oči, da je obljuba povišice tožilcem prišla ravno v času, ko se je znašel v preiskavi zaradi suma storitve kaznivega dejanja v zadevi Gen-I.

Nov dokaz zlizanosti sodstva in politike: predsednik vrhovnega sodišča Miodrag Đorđević in ljubljanski šerif Zoran Janković se prijateljsko rokujeta na tekmi.

Ravno zato se je pojavilo vprašanje, ali bi lahko šlo za neke vrste podkupovanje. Ob najavi povišic je bil namreč deležen bučnega aplavza navzočih sodnikov (tukaj). Pojavilo pa se je vprašanje, zakaj ne bi dvignili plače še ostalim javnih uslužbencem (tukaj). Se je pa s svojim sredozemskim temperamentom (beri: impulzivnim, nepremišljenim ravnanjem) malce zaplezal, saj zadeva ni imela ustrezne pravne podlage (tukajtukaj in tukaj). Naposled so na pomoč priskočili ustavni sodniki, ki so sodni tovarišiji zakonsko uredili dvig plač (tukaj in tukaj).

Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan je na Orlah objela župana Zorana Jankovića. (Foto: zajem zaslona)

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki