Župan Kočevja Prebilič s postavljanjem spomenikov nasprotnikov osamosvojitve in praznovanjem 50. obletnice TO na veliko izkrivlja zgodovino in vzpostavlja kontinuiteto s partijskimi strukturami

Datum:

Občina Kočevje očitno živi globoko v mračni preteklosti in tako nikakor ne more pretrgati vezi s komunizmom. V soboto so tako v tamkajšnjem Šeškovem domu proslavljali 50. obletnico Teritorialne obrambe, ki je bila poleg JLA in milice eden od vojaških elementov takratnega totalitarnega režima. Proslavljanje obletnice TO, ki nima nobene kontinuitete s Slovensko vojsko, se je tako zgodilo približno mesec po tem, ko je ob občinskem prazniku v Kočevju potekalo odkritje spomenika jugo-generalu Jožetu Ožboltu, ki sta mu pomenljivo prisostvovala njegova hčerka, vrhovna sodnica Kristina Ožbolt in župan Vladimir Prebilič. Slednji očitno kljub prihajajočim volitvam vse bolj kaže svoj pravi obraz, ki pa je zainteresirani javnosti znan že dlje časa.

Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Kočevje je tako skupaj z Občino Kočevje vabilo na proslavo ob 50-letnici TO, ki je potekala v soboto, 10. novembra 2018, s pričetkom ob 17. uri v Šeškovem domu v Kočevju. Na prireditev so množično vabili tudi s sporočili SMS, ki so se glasila sledeče: “Vabim vas, da se udeležite osrednje občinske proslave ob 50-letnici TO, ki bo v soboto, 10. 11. 2018, s pričetkom ob 17. uri v Šeškovem domu. Zaželena udeležba v uniformah. Obvestite tudi prijatelje, tako da bo dvorana bolj polna. Slavnostni govornik bo dr. Tomaž Čas, predsednik Zveze policijskih veteranskih društev SEVER. Vljudno vabljeni, Anton Vovko.” Prireditev je tako potekala le malo več kot en mesec po sramotnem proslavljanju 50. obletnice TO na ljubljanskem Gospodarskem razstavišču, kjer je tudi predsednik republike Borut Pahor izpostavil, da takratna TO nima nobene kontinuitete z današnjo Slovensko vojsko. Kot je za Nova24TV pojasnil osamosvojitelj BgGen Tone Krkovič, je Slovenska vojska stara 28 let, njena predhodnica pa je bila Manevrska struktura narodne zaščite. Danes v Kočevju tako obeležujejo in slavijo nekaj, kar je vrhovni poveljnik slovenskih oboroženih sil in predsednik države Borut Pahor jasno označil kot nesprejemljivo. “To ni nobeno praznovanje, pač pa manipuliranje in izkrivljanje zgodovine, ki postavlja kontinuiteto z bivšimi partijskimi strukturami,” meni Krkovič.

Gre za le še en poskus izkrivljanja zgodovine ali za slavljenje totalitarizma?
Šeškov dom, ki je sicer tudi muzejska stavba, je avtentičen prostor, v katerem je leta 1943 potekal zbor komunistov. Še ena simbolika je to, da je na tej prireditvi govoril predsednik policijskega združenja Sever, Čas. Kočevski zbor je bil kasneje preimenovan v Zbor odposlancev slovenskega naroda, čeprav v resnici ni šlo za odposlance slovenskega naroda, temveč za predstavnike komunistične partije, katerih srečanja se je udeležil tudi Titov tesni sodelavec Milovan Đilas. Pozneje, ko je Đilas prišel v spor s komunistično partijo, so ga brisali iz vseh spisov, zaradi česar je prišlo tudi do prilagoditve imena dogodka. Pri tem se glede na opisana dejstva lahko vprašamo, ali gre pri tem za ponoven poskus utrjevanja konstrukta TO kot predhodnice Slovenske vojske ali pa kar za odkrito slavljenje totalitarnega režima?

Kočevski župan Vladimir Prebilič (Vir: STA)

Kočevje ostaja ujeto v duhu krvave preteklosti
Pomenljivo je tudi, da občinski praznik Občina Kočevje obeležuje 3. oktobra, in sicer že vse od leta 1943. Na dan letošnjega praznovanja so tako odkrili spomenik jugo-generalu Jožetu Ožboltu. Odkritje spomenika, pri katerem je med drugim sodelovala zveza borcev, je potekalo pod simboli krvave revolucije in rdeče zvezde. V tej občini si po vrhu vsega dovolijo za občinski praznik odstirati spomenik enemu najbolj primitivnih generalov, ki so ga imenovali kar Dugmat, po hrvaškem izrazu za gumb. Znan naj bi bil namreč po tem, da ni znal drugega, kot preverjati, ali so si vojaki pravilno zapeli gumbe na uniformah. Poleg tega je brat Jožeta Ožbolta, Dragutin Ožbolt, direktno s svojim podpisom pod enega najbolj sramotnih dokumentov v zgodovini Slovenije podal ukaz, s katerim je bilo odrejena razorožitev, in sicer skupaj z Ivanom Hočevarjem. Na slovesnosti sta bila prisotna tako župan Vladimir Prebilič kot hči Jožeta Ožbolta in nečakinja Dragutina Ožbolta Kristina Ožbolt, ki je vrhovna sodnica. Pri opravljanju njenega dela na vrhovnem sodišču so s strani globoke države gotovo najbolj cenjene prav njene ideološke kompetence.

Razkritje spomenika jugo-komunističnemu generalu Ožboltu v Kočevju ob prisotnosti župana Vladimirja Prebiliča in Ožboltove hčere Tince Ožbolt.

Župan Prebilič se tik pred lokalnimi volitvami niti ne trudi skriti svojega pravega obraza
Župan Vladimir Prebilič, kot vse kaže, tik pred prihajajočimi lokalnimi volitvami, na katerih se bo potegoval že za tretji mandat, ne more skriti svojega pravega obraza, ki pa je zainteresiranim znan že dlje časa. Med drugim je Prebilič izredni profesor s področja obramboslovja na režimski FDV, kjer naj bi bil avtor številnim diplomskim delom, s katerimi se namerno izkrivlja zgodovina. Še več, energetske prenove v Kočevju vodi kar podjetje Energetske prenove d.o.o., ki ga vodita sinova Prebiličevega sodelavca s fakultete Antona Beblerja. Prebilič je sicer nekdanji predsednik odbora za obrambo pri SD, funkcijo pa je zasedel leta 2005. Zanimivo je tudi, kako je postal župan – leta 2010 je s približno 60 odstotki v drugem krogu kot neodvisni kandidat premagal kandidata SD Janka Vebra.

Anton Bebler (Foto: STA)

J. Ž.

Sorodno

Zadnji prispevki

SB Novo mesto: Zaradi izbruha covida obiski na nekaterih oddelkih niso dovoljeni

Vodstvo novomeške splošne bolnišnice je objavilo, da zaradi izbruha...

Ministrica Vrečko za vodenje NUK imenovala družinskega prijatelja, ki ne izpolnjuje pogojev

Vlada Roberta Goloba nadaljuje s političnim nastavljanjem kadrov na...