Elon Musk: Facebook manipulira z javnostjo skoraj povsod po svetu

Facebook (foto: epa)

Facebook manipulira z javnostjo skoraj povsod po svetu. Zato svoje izvorne kode nočejo razkriti,” se je Musk odzval na informacijo, da ima Facebook neodvisne preverjevalce dejstev, da je odprt za vse poglede in da se ne vmešava v volitve. 

Lastnik družbenega omrežja X (Twitter) Elon Musk meni, da Facebook ni neodvisen, saj z javnostjo manipulira skoraj povsod po svetu. Prav zato svoje izvorne kode nočejo razkriti. S temi besedami se je odzval na trditve, da ima družbeno omrežje “neodvisne preverjevalce dejstev”, da je odprto za vse poglede, in da se v volitve oziroma referendume ne vmešava. Odzval se je na zapis ameriškega pisatelja Michaela Shellenbergerja, ki je izpostavil novo raziskavo. Ta razkriva Facebookovo financiranje aktivistov za cenzuriranje sovražnikov. Raziskava je opisana v prispevku portala Sky News, izpostavljen pa primer iz Avstralije, kjer sta dve izmed vplivnejših univerz skupaj s tehnološkim velikanom pripravljali kampanjo za utišanje nasprotnih mnenj, da bi vplivali na izid referenduma.

Raziskava je razkrila zaskrbljujoč poskus blokiranja politične razprave in poročanja o pomembni zadevi, financirani iz tujine, ter razgalja globalni sistem “preverjanja dejstev”, ki se ga poslužuje tehnološki velikan Meta, kar je v neskladju z njegovimi lastnimi pravili nepristranskosti in preglednosti. V enem primeru je Facebookovo matično podjetje Meta dovolilo Royal Melbourne Institute of Technology, da blokira in deplatformira poročanje avstralskih novinarjev, čeprav je platforma vedela, da gre za kršitev pravil, ki jih je ustanovitelj Mete Mark Zuckerberg vzpostavil, da bi se distanciral od odgovornosti za preverjanje dejstev. 

V prispevku je tudi podrobno razloženo, kako sistem preverjanja dejstev zaobide pravila igre, ki bi morala zanj veljati. Ena od univerz je prav tako uporabila pooblastila, ki jih ji je podelil Facebook, da je letos večkrat blokirala FB stran Sky News Australia, in sicer z lažnimi preverjanji dejstev, s tem pa kršila kodeks, ki ga je potrdila Meta. Enega od opozicijskih politikov Petra Duttona je celo razglasila za “strahopetnega rasista”, zaradi njegovih pogledov na Voice-u. Vse kaže na to, da so operacijo preverjanja dejstev ugrabili aktivisti. 

Slovenija: Leva džihadistka Delićeva je neodvisna preverjevalka dejstev?!
Domača “preverjevalka dejstev” za Facebook je Anuška Delić. To je tista leva džihadistka (samooklicana raziskovalna novinarka), ki je dosegla blokado profila naše medijske hiše na Facebooku, in to za povsem banalne zadeve, brani ilegalce, napada desne politike, javno podaja levo obarvane politične komentarje, nosi simbole ultralevičarskih grupacij, javnost zavaja z lažnimi informacijami, namesto levih tajkunov preganja tiste, ki razkrivajo resnico. Kako je videti njeno “preverjanje dejstev”, lahko vidite tukaj. Je del globalne mašinerije pod patronatom finančnega špekulanta Georgea Sorosa (tukaj). Kako “neodvisno” je njeno raziskovanje in pisanje, pa se lahko prepričate tudi sami (tukaj). Za dodatna vprašanja je na voljo na: [email protected]

Urednica portala Oštro Anuška Delić, ki se rada kiti s simboli skrajne levice. (Foto: Twitter)

Domen Mezeg