Accettov madež pristranskosti tudi pred mednarodno javnostjo: Njegove politične povezave s SMC tudi na Wikipediji v angleščini!

Datum:

Afera z laganjem ustavnega sodnika Mateja Accetta, ki je prikrival svoje tesne odnose z vladajočo Stranko modernega centra in naj bi ob tem pritiskal tudi na ostale sodnike, da odločajo v prid takratni vladi Mira Cerarja, je dobila mednarodne razsežnosti. O njegovi pristranskosti in politični odvisnosti se zdaj namreč lahko prepriča tudi mednarodna javnost, saj je njegova neslavna kariera razkrita tudi na spletni enciklopediji Wikipedia v angleškem jeziku. 

                   

Afera z laganjem ustavnega sodnika Mateja Accetta, ki je prikrival svoje tesne odnose z vladajočo Stranko modernega centra in naj bi ob tem pritiskal tudi na ostale sodnike, da odločajo v prid takratni vladi Mira Cerarja, je dobila mednarodne razsežnosti. O njegovi pristranskosti in politični odvisnosti se zdaj namreč lahko prepriča tudi mednarodna javnost, saj je njegova neslavna kariera razkrita tudi na spletni enciklopediji Wikipedia v angleškem jeziku.

V članku celovito opišejo Accettovo kariero ustavnega sodnika: “Accetto je bil nastavljen na Ustavno sodišče na eksplicitno zahtevo predsednika vlade Mira Cerarja, ki je v istem času kot on učil na isti pravni fakulteti. V dveh ločenih postopkih na Ustavnem sodišču je aktivist Vili Kovačič nasprotoval odločitvam Cerarja in njegove vlade. Kovačič je od Accetta zahteval, da se izloči ali pa, da naj ga izloči sodišče, ker je aktivno sodeloval v vzpostavljanju Cerarjeve politične stranke, prav tako pa je sodeloval pri pisanju strankinega programa še preden je bila ta formalno ustanovljena. Accetto je pojasnil, da ni nikoli sodeloval v nobeni takšni aktivnosti in da poleg njegovih profesionalnih akademskih udejstvovanj ni imel nobenih drugih povezav s Cerarjem ali njegovo politično stranko.” Kot  še uvodoma navaja angleška Wikipedia, je Ustavno sodišče objavilo Accettove izjave v dveh ločenih odločitvah in glede na njih je dovolilo, da je sodeloval pri teh primerih. Njegove odločitve v obeh primerih so bile v nasprotju s stališčem vlade, ki jo je vodil Cerar s svojo stranko.

Jaklič razkril, kako je Accetto pritiskal na kolege, da naj sprejemajo Cerarju naklonjene odločitve
14. oktobra zjutraj je spletni portal Požareport objavil skenirane kopije elektronske korespondence med Accettom, Cerarjem in nekaterimi drugimi ustanovnimi člani Cerarjeve stranke: “V teh elektronskih sporočilih je Accetto obsežno sodeloval pri pripravi programa Cerarjeve stranke in zatrdil je celo, da ima vlogo ‘tihega podpornika’ v tej skupini. Isti dan, nekaj ur kasneje, je Ustavno sodišče objavilo sodbo, v kateri je ustavni sodnik ddr. Klemen Jaklič razkril, da je Accetto večkrat pritiskal na ostale sodnike, da sprejmejo odločitve, naklonjene Cerarjevi vladi in njihovim zakonom.”

Vir: Wikipedia

Wikipedia ne prikriva ogorčenosti domače javnosti in stroke nad afero
Kot v nadaljevanju navaja angleška Wikipedia, so številni novinarji in nekdanji sodnik Evropskega sodišča za človekove pravice in nekdanji ustavni sodnik Boštjan M. Zupančič jasno izrazili mnenje, da bi moral Accetto odstopiti. Prav tako je nekdanji predsednik ustavnega sodišča Ernest Petič komentiral, da bi moralo biti Ustavno sodišče brezmadežno in da je laganje enega sodnika ostalim sodnikom najslabša možna stvar. Tudi ustavni sodnik Marko Šorli je potrdil, da sodniki niso vedeli za Accettovo korespondenco s Cerarjem in da Accetto kolegov o teh kontaktih ni obvestil. Nekdanji ustavni sodnik Matevž Krivic je sprva povedal, da so obtožbe neutemeljene, škodljive in nesprejemljive, le tri dni kasneje pa je javnost obvestil, da pričakuje Accettov odstop, če se dokaže resničnost očitkov. Accetto je trditve označil za napad nanj in njegovo integriteto, predsednik Ustavnega sodišča Rajko Knez pa jih je označil za neutemeljene. Vili Kovačič je zahteval odstop treh ustavnih sodnikov, Accetta, Kneza in Špelce Mežnar.

Ustavno sodišče Republike Slovenije (Foto: STA)

Prva ovadba zoper Accetta zaradi odločanja o nezakoniti prepovedi glasbenega koncera
Wikipedia piše tudi o kazenski ovadbi zoper Accetta, ki pa je le prva v vrsti: “22. oktobra so mediji poročali, da je bila zoper Accetta podana kazenska ovadba zaradi nepravičnega, izkrivljenega in pristranskega sojenja.” Iz kopije kazenske ovadbe, ki je bila najprej objavljena na Požareport, izhaja, da je bil Accetto obtožen prikrivanja svojih resničnih odnosov s Cerarjevo politično stranko, zavajanja sodišča, da bi lahko sodil v primeru prepovedanega glasbenega koncerta najbolj priljubljenega hrvaškega glasbenika Marka Perkovića Thompsona: “Primer je bil na nižjih ravneh voden s strani Ksenije Klampfer, takratne načelnice Upravne enote Maribor in zdajšnje ministrice, ki pripada Cerarjevi stranki in nato s strani Vesne Gjerkeš Žnidar, ki je bila takrat ministrica za notranje zadeve, prav tako iz Cerarjeve stranke. Accetto je zavrnil hitro odločanje o primeru in je pritožbo na odločitve Klampferjeve in Gjerkeš Žnidarjeve zavrgel kot neutemeljene,a je kasneje Upravno sodišče odločilo, da je bil koncert prepovedan nezakonito.”

Marko Perković Thompson (Foto: Facebook)

Na slovenski Wikipedii po vzoru režimskih medijev ni zaslediti afere
Članek o Accettu na isti enciklopediji v slovenskem jeziku pa še kar ni dopolnjen z informacijami o aferi, prav tako si še vedno afero trudijo prikrivati slovenski režimski mediji in od nje odvračati pozornost, med drugim z očitki na račun ustavnega sodnika Klemna Jakliča, ki je bil kritičen do Accettovega dela.

Rok Krajnc

Sorodno

Zadnji prispevki

Trump dosegel novo pomembno zmago

"Združimo se, da bi končali z vsakršnim oboroževanjem našega...

“Golobnjak” poskrbel za ponižanega Brgleza

"Vlada Republike Slovenije je na današnji dopisni seji na...

Podobnik podprl povezovanje SLS in NSi

Po dolgoletnem evropskem poslancu in nekdanjem predsedniku SLS Francu Bogoviču,...

Je Klakočarjeva spoznala razsežnosti sejanja sovraštva do drugače mislečih?

V luči poskusa atentata na nekdanjega ameriškega predsednika se...