Golobova ministrska ekipa je sramota brez primere

Datum:

Republika Slovenija ima z Golobovo neosocialistično vlado eno najslabših vlad, če ne najslabšo, v svoji dobra tri desetletja dolgi zgodovini. Ni nadvse problematičen samo predsednik vlade Robert Golob s svojimi spornimi poslovnimi rabotami in nekompetentnim vodenjem vlade, ampak praktično celotna ministrska ekipa.

To znova dokazuje dogajanje v prvih dveh tednih novega leta. Minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer je za potrebe t. i. zelenega prehoda pripravil prenovljeni energetski zakon, ki bo, če bo sprejet v državnem zboru, v veliki meri omejil, če ne celo prepovedal ogrevanje na plin in drva. To je v primeru slednjega nedvomno norost brez primere, saj Slovenija spada med najbolj gozdnate države v Evropi.

Približno 1,2 milijona hektarjev gozdov predstavlja 58,2 odstotkov površine države oziroma 0,6 hektarja gozda na državljana. In jasno je, da se je treba nasloniti na energente, ki so ti na voljo, ne pa njihove porabe pretirano omejevati ali celo prepovedati v imenu ekofundamentalističnih načrtov o razogljičenju sveta do leta 2050. Načrtov, ki so na empirično trhlih nogah. Na to je nedavno v intervjuju za našo revijo opozoril dr. Vito Bobek. »Pravzaprav tako nizkih ravni CO₂, kot jim imamo zdaj, v preteklosti nikoli nismo imeli.« Po njegovo je vse skupaj prevara in uničujoče škodljivo za našo civilizacijo, še bolj pa za revne države.

Prav neverjetno škodljivo v zadnjem času za slovenske in evropske interese deluje ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon skupaj z Golobovo vlado. Prejšnji četrtek je tako vlada sklenila, da bo Slovenija sodelovala pred Meddržavnim sodiščem (ICJ) v postopku, ki se nanaša na domnevno sporno delovanje Izraela v Gazi in na zasedenem Zahodnem bregu, vključno z vzhodnim Jeruzalemom. Gre za postopek, ki ga je sprožila Generalna skupščina ZN na podlagi resolucije iz

decembra leta 2022, ki jo je takrat podprla tudi Slovenija. Kot je ob tem priznala Fajonova, je Slovenija ena redkih držav EU, ki se je odločila, da bo v tem postopku aktivno sodelovala in predstavila svoja stališča. Seveda zato, ker se evropske države zavedajo, da so civilizacijsko veliko bolj povezane z Izraelom kot s Palestinci. ICJ je začetek ustne obravnave v postopku predvidelo za 19. februar. Slovenija bo na vrsti 23. februarja. Postopek, v katerem bo sodelovala naša država, je ločen od tožbe Južnoafriške republike na ICJ, v kateri ta država Izraelu očita kršitve konvencije o preprečevanju genocida. Tej se namreč Slovenija po besedah Fajonove še ne more pridružiti, saj mora sodišče najprej odločiti, ali bo o primeru sploh presojalo. Škandalozno pa je, da o tem sploh razmišlja, saj vojne v Gazi ni začel Izrael, ampak teroristična organizacija Hamas z brutalnim napadom na Izrael.

V tokratni reviji v osrednjem članku prav posebej opozarjamo na škandalozno ravnanje ministrice za digitalno preobrazbo Emilije Stojmenove Duh, ki je za 13.000 prenosnih računalnikov – teh očitno nihče noče in ne potrebuje ter tudi nihče ne ve, kje so − zapravila 6,5 milijona evrov davkoplačevalskega denarja. Ob vsem tem so se pojavili tudi dvomi o primerni kakovosti kupljenih prenosnih računalnikov, zaradi česar v SDS razmišljajo o vložitvi interpelacije proti ministrici, ki je znana po zapravljivosti in kongresnem turizmu po svetu. Podobna »perla« je tudi ministrica za pravosodje Dominka Švarc Pipan, ki je konec lanskega leta poskrbela, da je vlada na dopisni seji sprejela sklep o uvrstitvi nakupa stavbe za potrebe pravosodja na Litijski cesti 51 v Ljubljani v vrednosti 7,7 milijona evrov. Švarc Pipanova je v trenutku podpisala pogodbo s prodajalcem, podjetjem v lasti Sebastjana Vežnaverja in že naslednji dan nakazala tudi kupnino, čeprav je znano, da so plačilni roki v javni upravi 30 dni od sklenjenega in potrjenega posla.

Ko je to prišlo v javnost, pa se je v izgovorih o svoji neodgovornosti pri tem poslu začela zapletati. Izkazalo se je namreč, da je stavbo preplačala za okoli 6 milijonov evrov, ministrstvo cenitve ni naročilo, stanja niso preverili niti v evidencah Geodetske uprave RS (Gurs). Posledično je ministrstvo plačalo okoli dva tisoč kvadratnih metrov več, kot jih sicer razbita in močo zdelana stavba obsega. Hkrati Švarc Pipanova ni sposobna reševati problematike sodstva (sodniške stavke), tako kot problematike zdravstva (zdravniške stavke) ni sposobna reševati ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel.

Za piko na i so prejšnji teden poskrbeli poslanci vladajoče koalicije, ki so za ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano potrdili javnosti prej neznano Matejo Čalušić. Preden je postala poslanka Gibanja Svoboda je delovne izkušnje nabirala kot administratorka in vodja lokala ter kot svetovalka za fitofarmacevtska sredstva. Še do nedavnega pa se je zaradi domnevne »administrativne napake« predstavljala z univerzitetno izobrazbo, ki je nima …

Dr. Metod Berlec

Sorodno

Zadnji prispevki

Golob na pogorišče odmevne afere Litijska poslal Andrejo Katič

Na prizorišče odmevne afere Litijska predsednik vlade Robert Golob...

[Video] Razkriti posnetek dokazuje vpletenost uslužbenca UNRWA v oktobrski masaker v Izraelu

Izrael je razkril prestreženo vsebino telefonskega pogovora, kjer Memduh...

Fides pod lažno presumpcijo, da imamo v Slovenji vladavino prava

Včeraj je Fides sklenil, da na ustavno sodišče vloži...