Ivan Štuhec: “Pred prejšnjimi volitvami so kandidate za najvišja mesta v državi določali strici in tete v gostilnah, sedaj pa jih nominirajo kar novinarji in novinarke na nacionalni TV”

Datum:

“Pred prejšnjimi volitvami so kandidate za najvišja mesta v državi določali strici in tete v gostilnah, sedaj pa jih nominirajo kar novinarji in novinarke na nacionalni TV. Spoštovani novinarji in novinarke, na katerih volitvah vam je ljudstvo dalo mandat, da iščete mandatarja?” je do uslužbencev javne hiše RTV kritičen Ivan Štuhec, sicer priznani slovenski teolog, filozof in kolumnist. Tisti, ki so ostali brez skalpa po Depali vasi, po orožarski aferi, po aferi helikopter, po Patrii, po kockah itd., ne morejo iz svoje kože, ker jo krpajo z novimi in novimi aferami, da tako vzdržujejo svoj »prav« in svoje miselno obzorje. “In ti ljudje ne bodo nikoli sprejeli in priznali, da je pač Janšo zgodovina naplavila v najbolj ključnih momentih novejše slovenske zgodovine, in to s pozitivnim izidom.” Prosto po Milanu Kučanu nam je dovoljeno sanjati, a zelo kratko.

Vse, ki berete ta komentar, želi Ivan Štuhec, sicer teolog, filozof in kolumnist, najprej vprašati, ali ste se po prvomajskih praznikih prebudili v diktaturi in avtokratskem režimu? V nasprotju z biciklisti, ki so krožili po Ljubljani in nekaj malega po Mariboru, on tega občutka nima. “Pogojno je možno, da se motim, ker sem deklarirani desničar, “krščanar”, po verziji komunistične zgodovine narodni izdajalec, klerofašist, kolaborant, nacionalist in verski fanatik.” Po mnenju trenutno največjega strokovnjaka za ventilatorje, ki jih potrebujemo za predihavanje, spada tudi med tiste, ki naj jim pomaga Jezus namesto slovenske medicinske stroke, poroča Časnik.

Štuhec verjame, da mu je kljub vsem zgoraj navedenim samostalnikom Jezus že kdaj pomagal. Tudi pred dvema letoma, ko je pristal na pljučnem oddelku. Ampak poleg Jezusa in molitve so mu pomagali prijazni zdravniki in medicinske sestre. Ena od slednjih je bila sicer bolj primerna za zaporniško paznico kot za medicinsko sestro, samo zaradi tega ni celo zdravstvo za v “arest”. “In če smo že pri Jezusu in ventilatorjih, če njega vprašate, rajši odidem k Jezusu, kot pa da pridem v roke zdravniku, ki ima težave z Jezusom, čeprav razpolaga z zadnjim modelom ventilatorja, s katerim bi me lahko prebudil nazaj v to noro Slovenijo,” je neposreden Štuhec. “Ponavljam, v to noro Slovenijo, kajti takšnega avtodestruktivizma oziroma samouničevanja, kot smo mu priče v tej koronakrizi, ni videti daleč okrog po Evropi.”

dr. Ivan Štuhec (foto: STA)
dr. Ivan Štuhec (foto: STA)

Brez dokazov proti Počivalšku in Janši
Štuhec pravi, da si je pogledal znamenite Tarče, poslušal nekaj poročil, ne vseh, ker bi se mu zmešalo. Prebral je dovolj člankov in intervjujev, da ima vsaj približno sliko vsega, kar se dogaja. Po praznikih je z velikim zanimanjem in pozorno prebral intervju z Ivanom Galetom na 24 ur. Sodeč po naslovu naj bi razkril podrobnosti in nova imena, vmes pa ni pozabil odstavljati vlade. “V vseh dosedanjih pogromih proti Zdravku Počivalšku in seveda Janezu Janši še nihče ni prišel z dokazom, da se je kdo iz vlade okoristil.”

To bi naj dokazale službe, kot sta računsko sodišče in parlamentarna komisija, ki se bo posvetila celotni zgodbi. Ampak do danes še nihče ni prišel na plano niti z enim samim dokazom o “vojnem dobičkarstvu”, ki naj bi se dogajalo v vladnih vrstah v času koronakrize. Vzporednice s prodajo orožja iz časa osamosvojitve so na dnevnem redu, kljub temu da tudi iz tiste medijske propagande nikoli ni bilo nič. Prijelo pa se je! Vsaj za eno tretjino državljanov je Janša ostal kriminaliziran do danes in bo verjetno do smrti – za tiste, ki imajo medije za božanstvo.

O čem pripovedujejo najnovejše zgodbe?
Štuhec predlaga, da pogledamo nekaj teh novejših zgodb iz drugega zornega kota, kar nam dopušča demokratična in svobodna država, četudi sam pravi, da ni med biciklisti, kot ni bil med kockarji. Upa, da bo tako ostalo, ker če pridejo biciklisti na oblast, bomo spet padli v razredni sistem, v katerem so eni več, drugi pa smo manj vredni, še posebej če smrdimo po zasebnem.

Teolog predlaga, da začnemo s Toninovo mamo. Nekaj tednov je bila glavna medijska zvezda, ker je v službi v nepravi firmi. Na začetku Tarče, v kateri je Matej Tonin skoraj celo uro kot kup nesreče čakal na prvo besedo, so njeno sliko zavrteli v prispevku, ki je seveda pred tem bil visoko profesionalno, avtonomno in svobodno ter neodvisno novinarsko pripravljen. “Ko se je po premoru ga. Erika (tako jo kličejo vsi, saj so očitno z njo skupaj krave pasli) le spomnila, da ima tudi obrambnega ministra v studiu, mu je skakala v besedo, medtem ko je mirno poslušala kronsko pričo »mercedes ventilatorjev«, zdravnika Knaflja.”

Ivan Gale. Foto: Arhiv Nova24TV.

Na usodni Galetov “NE” glede Toninovega lobiranja smo čakali tedne dolgo
Kaj veliko več Toninu kot obraniti mamo ni uspelo. Od Galeta pa je le izsilil, da je dahnil veliki “NE”, kar zadeva lobiranje, tako s Toninove kot z mamine strani. Na ta, trenutno za osrednjo slovensko medijsko institucijo najbolj verodostojen razGal(j)e(n) “Ne” smo čakali nekaj tednov. “Koliko mesecev bomo potrebovali še za kakšne druge NE? Vsi, ki se po domače pogovarjajo z go. Eriko, bodo poskrbeli, da se bo mantra respiratorne korupcije vrtela v poletje in še čez, vse do volitev, kadarkoli že bodo.” Glej ga zlomka, v Odmevih v ponedeljek zvečer (4. maja) je eden od “zgagarskih” novinarjev Primož Cirman to že napovedal.

In če smo že pri sorodstvenih zvezah in potencialni korupciji, je za novinarske vrste čisto normalno in logično, da se gospa Mojca Pašek Šetinc deklarira za neodvisno novinarko, čeprav je soproga gospoda Mileta Šetinca, medijskega vplivneža, čigar oče je bil ena od osrednjih partijskih figur po zadnji ideološki čistki pred Titovo in Kardeljevo smrtjo v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja. Partijsko krvno sorodstvo v Sloveniji ni korupcijski problem, čeprav je med njimi nepotizma, da te kap. Vse, kar delajo Janša in vsi okrog njega, pa je v principu koruptivno.

Strici in tete pred prejšnjimi volitvami v gostilnah postavljali kandidate za najvišje funkcije v državi
Da imamo sedaj vlado, ki ustreza volilnim rezultatom, in da smo prej imeli vlado, ki je bila predvsem rezultat medijskega konstruiranja novih obrazov, nekaterim pri nacionalnem mediju ni jasno. Ne vem, od kdaj velja pravilo, da so mediji kot četrta veja oblasti poklicani za iskanje novih mandatarjev. Sedanja vlada še stotih dni nima za sabo, pa smo tako na nacionalki kot drugod zvedeli za dva potencialna mandatarja, ki bi bila po meri nekaterih iz novinarskega ceha.

Najprej je to postal Aleksander Čeferin in za njim Janez Lenarčič. “Spoštovani novinarji in novinarke, na katerih volitvah vam je ljudstvo dalo mandat, da iščete mandatarja? Pred prejšnjimi volitvami so kandidate za najvišja mesta v državi določali strici in tete v gostilnah, sedaj pa jih nominirajo kar novinarji in novinarke na nacionalni TV,” je začuden in kritičen obenem gospod Štuhec.

Čeferina ne mika slovensko politično močvirje
A vrnimo se k Čeferinu. Gospod Tonin je javno povedal, da se je osebno obrnil za pomoč na Čeferina, Joca Pečečnika in Janeza Škrabca. Ko se je kot posrednik pojavil Čeferin, je postal čez noč medijski junak in kandidat za mandatarja. A kolikor vemo, se je tudi on obrnil na nekega obskurnega kitajskega tajkuna, ki ima povrh še zanimivo ime Jack Ma.

Aleksander Čeferin, Jack Ma in Joe Tsai (Foto: UEFA)

Če pa je kdo drug posredoval kakšno zvezo, recimo Lojze Peterle, Marjan Podobnik, Jelka Godec ali še huje, sama Janševa soproga, gospa Urška Bačovnik Janša, pa je to že sumljivo koruptivno. “Gospod Čeferin si je v trenutku, ko maske še sploh niso prišle v Slovenijo, prislužil malodane zlati znak za zasluge, vsi drugi pa so lopovi in barabe s Pečečnikom na čelu, ki v kamero pove, da se je oprema dobesedno kradla.”

“Mene pomanjkanje opreme spominja na prazna skladišča Teritorialne obrambe pred vojno”
In kdo bo izstavil račun velikim in močnim, ki so preplačali opremo z letali vred, ker mali in šibki lahko brez škode umirajo? Nihče! Ker je to globalna igra, v kateri bogatijo vsi Jacki. V tej umazani igri mask in ventilatorjev ter respiratorjev pa kronska priča koruptivnosti, gospod Gale, svoj intervju začne s petletnim programom Zavoda za državne rezerve.

Vemo, kdo je prakticiral petletke in kam je tista država zavozila. “Mene pomanjkanje ustrezne opreme v rezervah bolj spominja na prazna skladišča orožja Teritorialne obrambe pred osamosvojitveno vojno.” Te vzporednice nikakor ne boste niti slišali niti brali, ker ni v sozvočju z medijskim načrtom za rušenje aktualne vlade za vsako ceno in z vsemi sredstvi.

Tudi drugod so informacije dirigirane, tudi naše akademske elite, ki je naznanjala diktaturo
“V teh časih si je Štuhec pogledal tudi kakšno kritično diskusijo na avstrijski, nemški in italijanski televiziji. Vsi imajo in imamo veliko vprašanj, na katera bomo odgovore dobili s časom.” Tako je vedno bilo in bo. Ker so tudi svetovne informacije filtrirane in dirigirane.

Če del slovenskega novinarstva in biciklizma res misli, da ima Janša po vseh skonstruiranih aferah zoper sebe tako kratek domet, da bi se okoriščal z epidemično krizo, potem je z intelektualno in duhovno kulturo teh ljudi nekaj globoko narobe, začenši pri tisti akademski eliti, ki je že pred epidemijo in med njo razglašala nevarnost prihodnje diktature. Zdaj pa so aktivirali celo mednarodno javnost in svoje ideološke prijatelje, ki se v Sloveniji pustijo informirati od g. Borisa Vezjaka in consortes.

Predsednik vlade Janez Janša. (Foto: Demokracija)

“Oni ne bodo priznali, da je Janšo zgodovina naplavila v ključnih momentih zgodovine, s pozitivnim izidom.”

Je pa Štuhcu popolnoma jasno, da tisti, ki so ostali brez skalpa po Depali vasi, po orožarski aferi, po aferi helikopter, po Patrii, po kockah in ne vem čem vse, pač ne morejo iz svoje kože, ker jo krpajo z novimi in novimi aferami, da tako vzdržujejo svoj »prav« in svoje miselno obzorje.

“In ti ljudje ne bodo nikoli sprejeli in priznali, da je pač Janšo zgodovina naplavila v najbolj ključnih momentih novejše slovenske zgodovine, in to s pozitivnim izidom.” Prosto po Milanu Kučanu nam je dovoljeno sanjati, a zelo kratko. Lahko gremo s kolesom po prelepi Sloveniji, dokler nam »aferaši« in »zgagaši« že po prvih kilometrih ne zamorijo dneva z vsemi svojimi in kolektivnimi frustracijami.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

[V ŽIVO] Branko Grims: Dolžnost vlade je braniti meje

"Dolžnost Vlade RS je braniti meje in če bi...

Zaključujejo se dnevi Škofjeloškega pasijona

Letošnji Dnevi Škofjeloškega pasijona se zaključujejo. Pred nami je...

Branko Grims bo danes predstavil “Zmago dobrega” v Kopru

Poslanec SDS in kandidat za evropskega poslanca mag. Branko...

Shema, ki pojasni, kakšno bogastvo so si nagrabili “necenzurirani”

"Necenzurirano" novinarstvo ni poceni. Iz sheme, ki jo objavljamo...