V Španiji si bodo mladoletniki lahko pohabili spolne organe brez privolitve staršev?!

Datum:

V nasprotju z madžarskim zakonom novi španski transseksualni zakon ne bo povzročil nobenega zadržanja sredstev EU iz Bruslja, ker je skladen z zapovedano ideologijo Evropske komisije. Mladoletnikom bo dopuščeno spreminjanje spola brez dovoljenja staršev. 

                   

Glavne španske organizacije, ki združujejo strokovnjake za področje duševnega zdravja, so 17. oktobra v časniku El Mundo objavile ostro opozorilo proti zakonskemu osnutku vladne koalicije, ki naj bi bil sprejet v tamkajšnjem parlamentu. T. i. “spolno samoodločbo” bi uvedel v času, ko druge države odstopajo od lastnih zakonov, ki temeljijo na ideologiji spolov. Zakon ob tem absolutno ignorira pomen celovite zdravstvene oskrbe in sodno predpostavko, da mora biti zakonodaja v najvišje otrokovo dobro, poroča Remix News.

Ob tem ne upoštevajo izkušenj držav, kot sta Finska in Združeno kraljestvo, ki so prešle od tovrstnih hitrih in invazivnih rešitev na druge, ki se bolj osredotočajo na duševno zdravje posameznika. Proti morebitnemu novemu zakonu protestirajo sami zdravstveni delavci te države. Osnutek “transzakona” je pripravila skrajno leva ministrica za enakost Irene Montero, ki pripada populistični stranki Podemos, osnutek zakona pa med drugim podpira tudi socialistični premier Pedro Sánchez.

Španski predsednik vlade Pedro Sanchez. (Foto: epa)

In to navkljub močnemu nasprotovanju v vrstah njegove stranke PSOE, zlasti feministk stranke, denimo nekdanje podpredsednice Sánchezove vlade (od junija 2018 do julija 2021) Carmen Calvo. Če bo zakon sprejet, bo vsakomur starejšemu od 16 let dovoljeno poljubno “spremeniti spol”, nato pa bo obravnavan kot pripadnik nasprotnega spola vključno z dostopanjem do sanitarij in garderob ter udeležbo v športnih tekmovanjih. Otroci med 14. in 16. letom starosti pa bodo potrebovali soglasje svojih staršev, medtem ko bodo morali tisti med 12. in 14. letom starosti za deformacijo spola pridobiti soglasje sodnika.

V nevarnosti so mladi z motnjami, ki iščejo čarobno rešitev v “transidentiteti”
Strokovnjaki opozarjajo, da bi lahko ta radikalni zakon grozljivo učinkoval tudi na svobodo izražanja in starševske pravice, kar bo vodilo do novih oblik diskriminacije. Zaradi velikih družbenih tveganj so osnutek zakona kritizirali v Generalnem svetu pravosodja (CGPJ) – nadzornem pravosodnem organu, Državnem svetu in v več feminističnih organizacijah vključno z Združenjem socialističnih feministk PSOE (Femes). Proti je tudi več psihiatričnih združenj in madridski zdravniški kolegij. V nevarnosti so mladi z motnjami, ki iščejo čarobno rešitev v “transidentiteti”.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Med vikendom prijetih več kot 360 ilegalcev

Policisti Policijske uprave Novo mesto so med petkom in...

[Video] Žensko v francoskem safari parku hudo pogrizli volkovi

Iz Francije se je razširila vest, da je ena...

Slovenska “feministična zunanja politika” na preizkusu – se bodo zavzeli za afganistanske ženske

Združeni narodi pripravljajo posebno konferenco posvečeno Afganistanu, na kateri...